Фандъкова: Разкриваме отделение за лечение на пациенти с COVID-19 в общинската Първа градска болница

Разкриваме още едно отделение за лечение на пациенти с COVID-19 в общинската Първа градска болница. Отделението по Пулмология вече е преоборудвано в отделение за лечение 10, заразени с коронавирус. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети болницата и отделението. Зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов също присъства на проверката.

Кметът Фандъкова разговаря с директора на болницата проф. Димитров, д-р Вълев, д-р Михалова и д-р Витков, които поемат отделението, за наличните защитни костюми и лични предпазни средства. Логистичният център на София към момента разполага с достатъчен брой защитни костюми и маски и се очаква доставка на още, включително и такива, за многократна употреба. С тях се подпомага и работата на общинските болници, в които се разкриват отделения за пациенти с COVID-19.

В Първа градска болница е осигурен отделен вход, така че болницата да продължи и лечението на други пациенти. Създадена е организация за дезинфекция след всяка линейка и са проведени обучения на персонала, който ще се грижи за болните. Екипът на отделението вече започна дежурства.

Предстои разкриването на още две отделения за заразени с COVID-19 – в Четвърта градска болница с 5 легла и Пета градска – с 10 плюс 2 интензивни.

Първото отделение за лечение на пациенти с короновирус в общинска болница беше разкрито във Втора градска болница. През него до момента преминаха 14 пациента. Благодарение на проф. Иво Петров и дарение от кметове на райони от ГЕРБ-СДС в него бе внедрена високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време физиологичните показатели, а данните се проследяват и в Медицинския център на „Сити Клиник“.