28 станаха бебетата, родени по "Ин витро" Програмата на Столична община


28 са вече децата, родени след ин витро процедури с донорски яйцеклетки, финансирани по Програмата на Столична община. От тях момичета са 11, а момчетата – 17.

Програмата на Столична община бе създадена по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2015 г.

Новата малка столичанка се е родила по естествен път с мерки 2650 гр и 49 см. 48-годишната майка на бебето се е доверила за процедурите и раждането на АГ болница "Д-р Щерев" – едно от лечебните заведения, включени в донорската "Ин витро" Програма на Столична община.

Още няколко семейства са в очакване да станат родители в следващите месеци, след ин витро процедури, финансирани от Столична община. 

От 2015 г. насам всяка година Столична община подпомага жени с репродуктивни проблеми по Програмата, която бе създадена съвместно с организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе". В бюджета на София ежегодно се предвиждат по 70 000 лв. за финансиране на част от необходимите инвитро процедури с донорски яйцеклетки.

Един от най-активните партньори на Столична община в Програмата – болница "Надежда" – е инициатор за 9-и пореден път на "Дни на донорството", които ще се проведат на 2-ри, 3-ти и 4-ти декември 2021 г.

Кампанията предвижда 100 безплатни прегледа и консултации при репродуктивните специалисти на МБАЛ „Надежда“ – д-р Георги Стаменов, д-р Събина Персенска, д-р Димитър Цветков, д-р Теодора Тихомирова и д-р Стела Чапанова.

Всички, които мечтаят за дете и не знаят къде да потърсят помощ, или са били при много лекари, но без резултат  – за тях са безплатните прегледи и консултации със специалистите на болница „Надежда“.

Всички подробности за инициативата и възможностите, които дават от лечебното заведение, могат да се намерят тук:
https://www.maikizadonorstvo.com/dni-na-donorstvoto-2021/