Назад

Звънят по телефона на софиянци за ремонти и миене на улици, за да не им вдигат колите с паяк

11.07.2019 г., стр.8

Обаждане от Центъра за градска мобилност с молба да преместят колите си при ремонти или миене на улици в София вече получават шофьорите, за да не бъдат вдигнати от паяк.

„Често хората не са успели да се информират за предстоящи мероприятия в техния квартал. Затова се обаждаме и молим да си изместят колите. Ползваме базата данни от закупените винетни стикери за паркиране в синята и зелената зона, както и от есемесите, с които то се заплаща. Така искаме да избегнем ситуации, в които например човек години паркира на едно и също място и в един момент вижда, че колата му я няма. А всъщност ние сме я преместили на съседна улица, но докато собственикът разбере, минава време. Искаме да улесним хората“, обясни Румяна Милова от ръководството на ЦГМ.

Шофьорите получават обаждане не само когато става дума за мероприятие на улицата, на която живеят, но и за места, на които системата е засякла, че паркират често. В деня преди ремонта или миенето общински служител записва номерата на паркиралите автомобили. След това собствениците се прозвъняват.

„Това помага и на нашата работа, защото местим по-малко коли“, обясни Милова и подчерта, че при подобни дейности преместените коли не се глобяват, стига да не са били паркирани в нарушение.