Назад

Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов представи ключови проекти за сигурността


19.07.2021 г., с. 9

 

Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов представи ключови проекти за сигурността

София е финансирана за бедствия с 4,3 млн. лв. за 4 години

1000 лв. в превантивни мерки предотвратяват щети за десетки хиляди левове

Общинари от цялата страна тренират тук

 

За четири години Столична община е финансирана с общо 4,3 млн. лв. от Резерва за непредвидени и неотложни разходи за предотвратяване и овладяване на последиците от претърпени бедствия и аварии. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Средствата се отпускат от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, след като СО чрез своята Дирекция “Аварийна помощ и превенция” (АПП) кандидатства с проекти, насочени към недопускане или преодоляване на кризисни ситуации. В проектите СО участва с финансиране от 30%, а след одобрение от Междуведомствената комисия, останалите 70% се отпускат от резерва, посочи Дончо Барбалов. И публикува снимки в социалната мрежа от дейностите на служителите.

“Ако вложим 1000 лв. в превантивни мерки, като укрепване на свлачище или почистване на реки в столицата например, ще предотвратим щети за десетки хиляди левове”, обясни от своя страна необходимостта от тези проекти Красимир Димитров, директор на дирекция “АПП”.

По такъв начин бе изграден модул “Наводнение” на полигона за обучение в “Панчарево”, където се провеждат практически учения на представители на общините от цялата страна, ученици, фирми и граждани.

Немалка част от отпуснатите от Комисията средства са за възстановяване на вече направени от СО разходи за преодоляване на последствията от претърпени аварии или бедствия. Такъв пример е отстраняването на големия разлив на нафта и автомасла от аварирал камион по ул. “Владайска река”, пл. “Сточна гара” и бул. “Ген. Д. Николаев” до бул. “Мадрид”, стана ясно още от думите на зам.-кмета по финанси. Друг подобен случай бе възстановяването на изгоряла жилищна сграда в кв. Бухово, след което всички семейства, останали без дом вече са настанени обратно в жилищата си, припомни още Барбалов.