Назад

Забавачките с точки за уседналост и при смяна на адреса

24.08.2020 г., с. 7

 

В рамките на София

Забавачките с точки за уседналост и при смяна на адреса

 

Новата Наредба за приема в детските градини предвижда въвеждането на критерия уседналост. Точки обаче ще се дават и при смяна на адреса в рамките на София.

Това обясни пред "Нова" зам.-столичният кмет Тодор Чобанов. Класирането според адреса на местоживеене трябваше да влезе в сила още през тази година, но заради коронавируса бе отложено за 2021 г.

Тогава при кандидатстване за забавачка децата ще получават определен брой точки за уседналост, както е при кандидатстването за 1-ви клас. Очаква се наредбата да бъде готова през септември. Тя предвижда и задължителна детска градина за 4-годишните. „Постоянен адрес на детето в София ще носи 4 точки, а в яслената възраст и 1-ва градинска група, ще важи адресът на родителите.

Най-много точки ще се получават за повече от 3-годишна уседналост. Идеята обаче е ако адресът бъде променен в рамките на София, отново да се получават тези точки. Така няма да наказваме младите семейства, които след раждането на дете сменят жилището“, обясни Тодор Чобанов. Той заяви, че от години най-голям е недостигът в яслените групи. Там има 5-6 хиляди деца, които чакат място. По данни на МОН пък над 3 хиляди посещават частни детски градини и ясли в столицата, като част от тях кандидатстват за място в държавните. От 29 август около 3000 допълнителни места ще бъдат разкрити в детските градини. По думите на Чобанов приемът в забавачките в София обхваща общо около 46 000 хлапета.