Назад

За годишния отчет на парното инкасаторът идва 14 дни след епидемията

30.04.2020 г., стр. 15

Засичаме си водомера сами, ако топломерът е дистанционен

ТАНЯ КИРКОВА

Инкасатори ще засичат топломерите и водомерите за топла вода по домовете на хората 14 дни след отпадане на ограничителните мерки във връзка с епидемията от коронавирус.

Това ще се наложи при абонатите, чиито уреди не могат да се отчитат дистанционно. За останалите годишните отчети започват от утре, съобщиха от най-голямата фирма за дялово разпределение в София -„Техем". Има обаче и 110 000 собственици на топлофицирани сгради, които имат дистанционни разпределители върху радиаторите, но не и върху водомерите. За тях се разработва възможност сами да засекат показанията за ползваната топла вода и да ги декларират чрез клиентския портал на дружеството. Това ще може да става след 15 май.

Забавяне

По-голямо забавяне на отчетите ще се наложи за клиентите, чиито уреди са изцяло визуални. Това са над 300 000 разпределителя и водомери в 147 000 имота, които ще останат за отчитане след отпадане на ограничителните мерки.

При тях един инкасатор посещава по 200 имота на ден, за да снеме данните за потреблението на домакинствата. Засичанията започват 14 дни след края на епидемията.

График

„Към момента не сме получили изрични инструкции как да действаме в тази нестандартна обстановка и затова предприемаме действия, които вярваме, че са в услуга на крайните клиенти", коментира Милена Стоянова, управител на „Техем". Графиците за отчет ще бъдат публикувани на клиентския портал. На видно място във входовете на сградите в София ще бъдат поставени съобщения с датите за посещение на инкасаторите.