Назад

За 2 месеца измиха 788 дка улици в София

27.02-04.03.2020 г., стр. 5

Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позво лява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух.

През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17. февруари - още 382 дка. При подходящи метеорологични условия се мие с автоцистерна с маркуч, уточниха от Столичната община.

Миенето с маркуч обикновено се извършва вечер, за да не пречат цистерните на трафика. В последните дни така бяха измити както булеварди като "В. Левски", "България", "Т. Каблешков" и "Гоце Делчев", така и квартални улици -"Ат. Дуков", "Велчо Атанасов", "Поп Груйо", "Ручей" и др.

Продължават да се мият улици и булеварди в други райони.

В последните години увеличаваме средствата за миене и машинно метене на улици. За тази година сме планирали улиците с масов градски транспорт, с обществено значение, квартални улици, велоалеи и места за обществено ползване да се измият 4 пъти. Става дума за общо 76 653 дка. 24 пъти ще бъдат измити всички улици в София g автоцистерна с дюзи. Това са още 290 390 дка, обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Така тази година общината предвижда да измие машинно с 83% повече улици спрямо 2019 г. Със 7% ще се увеличи и машинното метене -така ще се почистят общо 359 000 дка.

"Предвиждаме по-интензивно влизане в кварталите както за метене, така и за миене на улиците", подчерта Христова.