Назад

Взривиха основната сграда на ИПК „Родина”

27.04.2020 г., стр. 6

Строена е преди 33 години за печатница с 600 кабинета

Десетки пожарни и линейки осигуриха безопасността на акцията

17-етажната сграда на ИПК “Родина“ бе взривена и вече е история. Първият от серията взривове събори основната сграда на комплекса. Втората, по-малка сграда, остава.

Високата сграда беше строена преди 33 години с цел да бъде най-модерната печатница по социалистическо време, трябвало е да има 600 кабинета с много издания.

Подготовката за взрива траеше няколко месеца, като бяха изнесени множество големи бетонни парчета, и е оставена само най-грубата конструкция на сградата. За целта час по-рано движението по “Цариградско шосе“ беше спряно и пренасочено. На мястото бяха разположени десетки пожарни и линейки.

“Взривяват се първите четири етажа от сградата, като идеята на изпълнителя е сградата да падне в посока “Полигона“, обясни директорът на аварийното звено към Столичната община Красимир Димитров.

“След взрива започваме почистване на централния столичен булевард от отломки и да видим дали има щети на околните сгради каза още той и уточни, че ако има причинени щети на околните сгради - счупени стъкла, те ще бъдат поети от фирмата, ангажирана с взрива на сградата.

Визията на двете съседни сгради като две отворени книги се смяташе за изключително модерна за времето си.

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецизират инвестиционните намерения.

Теренът с емблематичната недостроена сграда е около 60 декара и е собственост на фирмата „Изток Плаза“ на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „Булфарма“.

В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецизират инвестиционните намерения.