Назад

Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат: Трябва да се намали срокът за премахване на старите коли от 3 месеца на 1

09.10.2020 г., с. 11

 

Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат:

Трябва да се намали срокът за премахване на старите коли от 3 месеца на 1

Доброволно преместени са 10 682 излезли от употреба автомобили, а принудително 2021

Следят снегорините c GPS и камери

Зимното поддържане на града е двустранен процес -на гражданите и общината

Столичани изхвърлили 1060 тона стари дрехи от началото на 2020 г.

 

Визитка

Веска Георгиева е с виеше техническо образование от ВХТМУ, София

Има специализация по управление на околната среда във Франция, стратегически курс по национална сигурност във Военна академия, София

Директор на Столичния инспекторат от март 2008 г.

 

-           Г-жо Георгиева, последните дни в София няколко пъти бяха заснемани животни по улиците като коне, бикове, лисици. Кой отговаря за тях? И как трябва да действа гражданинът при вида на такова животно?

-           Темата е актуална, но този случай с биковете не е единствен. За нас отстрани изглежда смешно, но не и за този, който се срещне с подобни животни. Има си структури, които отговорят за това. Преди всичко са районните еколози, които трябва на място да установят какъв точно е проблемът и да се търси компетентната институция. В много случаи се информира и полицията. Обикновено за всичко, свързано с животните, отговаря районният еколог и БАБХ. Обръщат се и към нас, правят се тристранни групи и те отработват нещата на място. При конкретния случай с биковете сигнал при нас не е постъпвал.

-           Зимният сезон е на прага. Готова ли е София за него, колко снегорина ще бъдат в готовност през настоящия сезон?

-           Още е рано да се каже дали е готова, но не е рано да се даде информация за това какви са задълженията на общината и на гражданите. В момента Столичният инспекторат се е заел с листопада в града. Фирмите по чистотата трябва да се грижат освен да бъдат пометени улиците от шумата, но и върху шахтите да няма листа, които да пречат на водата в дъждовните дни. В София има около 35 хиляди броя оттоци. Гражданите също имат задължение да събират шумата разделно. По никакъв начин листата не трябва да попадат в съдове за битови отпадъци.

-           По въпроса за снега. Колко пари е отделила общината за зимно почистване, предвижда ли се промяна на санкциите?

-           Започваме работа по проверка на готовността на фирмите за зимата. Най-напред ще се провери подготовката на фирмите, които почистват двата пътя към Витоша. Остатъкът от средствата до края на годината за зимно почистване са 3,9 млн. лв. за урбанизираната територия и 1 млн. лв. за Южната дъга и Витоша. За останалите месеци от зимата средствата ще бъдат гласувани в новия бюджет на София. Парите се изчисляват на база на предходните години, като се взима най-тежката зима. Почистването на територията не зависи само от броя на снегорините и организацията на фирмата. Когато паркираме неправилно, когато на стръмните улици няма настилка, как да изчисти фирмата до асфалт? Ние като си чистим пред имота и изхвърляме снега на асфалта, на който току-що е минал снегорин, глобяваме фирмата. Това е един двустранен процес. Зимното поддържане на града е двустранен процес - на гражданите и общината.

Снегорините се следят с GPS, от камерите, разположени в града, както и от видеорегистратори на автомобилите на инспектората, които следят почистването. За сезон 2019-2020 е имало 171 броя снегорина, като фирмите са имали резерв от 50 допълнителни. Събраните пари от санкции отиват за почистване на София през цялата година. От април започна поетапното подписване на нови договори с фирмите, отговарящи за почистването в 19 столични района, и в тях са заложени по-тежки санкции. Нашата работа не е да оценяваме усилията на фирмите, а резултата от тези усилия.

-           Споменахте неправилното паркиране в града. Успява ли София да подреди колите?

-           Това е проблем, с който се борим не само ние, но и КАТ, Общинска полиция, сега се включва и Центърът за градска мобилност. До преди няколко години инспекторатът имаше ангажимент към тротоарите, към настоящия момент ние работим в обекти на зелената система - паркове и градини. За себе си не мога да си обясня как може да си паркираш автомобила на детска площадка.

-           Как ограничавате подобни случаи?

-           В последните години сме оградили над 200 площадки с катили. Паркирането върху площадки е въпрос и на морал. Имах случай, в който един гражданин от „Красна поляна“ дойде при мен да ми обясни как иска да си наблюдава колата от терасата и затова я паркирал на детската площадка. При такива казуси се налага фиш от 50 лв.

-           Столичният инспекторат се зае активно и с изчистването на стари коли от улиците на София. Колко коли са премахнати, колко още остават?

-           До момента са установени 17 210 излезли от употреба коли. Доброволно преместени са 10 682, а принудително 2021. Цялото затруднение с изчистване на колите идва от бавната процедура. Автомобилът се стикира и се дават три месеца на собственика да го премести доброволно. Работим по въпроса този срок да се скъси на три месеца, но това трябва да се случи чрез промени в Закона за движение по пътищата.

-           Свикнаха ли столичани да си изхвърлят едрогабаритните отпадъци по график?

-           Не се спазват графиците. Трудно се учи българинът на ред. Засега редът за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци е до кофата в определени дни и часове, което трудно се спазва. Въпреки това фирмите се стараят да ги събират веднага, защото от една страна е грозната гледка, от друга страна на места се наблюдава и струпване на каруци. Има още много работа в тази посока. Графиците са на сайта на инспектората и който иска да ги намери ще го направи.

-           Столичната община разположи контейнери за събиране на текстил. Има ли интерес от страна на гражданите?

-           Общината е организирала система за разделно събиране на повечето видове отпадъци. За текстила има интерес. От началото на година са събрани 1060 тона текстил от 81 контейнера.

-           Какво се случва с тези дрехи?

-           Фирмата, която отговаря, ги сортира. Тези, които са годни за повторна употреба, се дават на химическо чистене и ги раздават на доброволчески организации, или на домове за сираци, възрастни хора. Това, което не може да бъде използвано, го преработват за парцали за строителството. Важното е, че не попадат в общите отпадъци. Друг вид отпадък, за който следим да се събира разделно, са опаковките. Има хора, които съвестно събират, но има и други, които използват мястото около кофите за всякакви видове боклуци.

-           Станаха ли столичани no-дисциплинирани?

-           По всякакви проблеми гражданите могат да използват денонощния ни телефон 02/9875555. Ако сигналът се подаде на този телефон, той се обработва веднага. Основната цел е да се стигне бързо до крайния компетентен орган. Ако гражданите не знаят нещо и се колебаят как да постъпят, не е проблем да попитат на нашия телефон 02/9875555. Ние не може да санкционираме всеки. Целта на цялата система не е да глобим гражданите, а да създадем ред и да ги научим, че ако искаме всички да живеем в чист и подреден град, ще трябва да спазваме правилата. Всички искат да бъдат спазвани правилата, но ние да не ги спазваме. Всички искат да се прилагат законите, но не спрямо нас. Всички искаме да има ред, ама той да не се отнася за нас. Как да стане?

-           Коронавирусът отрази ли се на работата на инспектората?

-       Не. Коронавирусът ни накара да сме по-дисциплинирани, да спазваме по-голяма дистанция. Ние като ръководство се постарахме още от март да осигурим всички необходими предпазни средства за колегите. До настоящия момент нямаме болен или заразен служител. Всички бяхме тествани и по програмата, обявена от кмета Йорданка Фандъкова за хората на първа линия. Сега предстои и повторно тестване. Много е важно в такива моменти хората да усещат, че някой се грижи за тях. Столицата е покрита от инспектори на терен и няма как хората да работят хоум офис.