Назад

Възобновяват основния маршрут на автобусите и тролеите в района

16.11.2020 г., с. 5

 

Възобновяват основния маршрут на автобусите и тролеите в района

Отпушват от днес бул. „Тодор Каблешков”

Догодина ремонтират кръстовището на столичния булевард с ул. „Луи Айер”

 

От днес пускат движението по новоизграденото южно пътно платно на бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „България“ до ул. „Делян Белишки“.

Новината съобщиха от Столична община. Движението ще бъде еднопосочно и ще се извършва в две пътни платна. Възстановява се и еднопосочното движеше в северното платно „България“.

Изградени са нов водопровод, канализация, електро-и телекомуникации, както и мрежи за газификация и топлофикация.

Монтирано е улично осветление и са засадени 86 броя фиданки явори. Ще продължат обаче строителните дейности по тротоарите.

С пускането на движението ще се възобновят и маршрутите на градския транспорт в района, след като са извършени 72-часови проби на контактно-кабелната мрежа за тролеите № 7 и № 8. По старите си разписания ще се върнат и автобусни линии 73, 74, 76 и 204. Възстановяват се и временно закритите спирки. „Бул. „Тодор Каблешков“ е част от вътрешния градски ринг. Разширението на бул.

„Тодор Каблешков“, който е един от най-натоварените, е важно за извеждането на трафика от центъра на града.

След реконструкцията и разширението булевардът ще е с две пътни платна за движение, тротоари и велоалеи. Резервира се и ивица за изграждане на трамвайно движение по средата“, отбелязват от „Московска“ 33. Миналия месец стана ясно, че обновяването на кръстовището с ул. „Луи Айер“ ще бъде замразено до следващия строителен сезон. Причините са валежи през юни и юли, което довело до забавяне на ремонтите дейности в другите участъци на булеварда, както и премахването на топлофикационен колектор, който се е оказало, че не е действащ.

Рехабилитацията на северното пътно платно на булеварда в участъка от бул. „България“ до ул. „Делян Белишки“ също ще се извърши догодина.