Назад

В банята в Банкя

16.07.2019 г., стр.9

Правят 25-метров басейн с минерална вода

Откриват реставрираната сграда догодина

Има план за изграждане на 25-метров басейн за плуване с минерална вода в банята в Банкя. Сградата в момента се реставрира в автентичния й вид и се очаква да бъде пусната догодина.

Кметът на София Йорданка Фандъкова лично провери вчера как вървят ремонтните дейности по реставрацията на минералната баня в Банкя, които започнаха през ноември 2018 г. Тя направи оглед на сградата отвън и отвътре заедно със заместник-кмета на София Тодор Чобанов и кмета на Банкя Рангел Марков.

Фандъкова заяви, че тази година Столична община инвестира 20 млн. лв. в използването на минералните води на София, като 8 млн. от тях са за банята в Банкя. Строителните дейности вървят по график и се очаква следващата година по същото време банята да заработи. Този обект тя определи като може би най-знаковия за столицата за годината и подчерта, че стратегията на Столична община е водата да бъде използвана максимално както за балнеолечение, така и за спа процедури и всички останали дейности, които ще се възстановят в банята, а и други, които ще се открият.

Отопление

Фандъкова отбеляза, че сградата ще се отоплява с минерална вода. Кметът на Банкя Рангел Марков добави, че освен за отопление, водата ще се използва и за изстудяване на сградата през зимата. Той разясни как точно ще работи енергийният център за тази цел, като каза, че в него водата ще попада в два лечебни басейна, които са с цел балнеология, а след това ще влиза в енергийния център и така чрез тази енергия ще се отоплява или изстудява сградата. Рангел Марков каза още, че банята ще бъде възстановена 100% автентично.

Той също отбеляза, че проектът се движи в заложените срокове и сега предстои да бъде подготвено стопанисването на сградата, като вече има 5 възможни варианта. По думите му има план и за изграждането на 25-метров басейн за плуване.

Концерти

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че предците ни неслучайно са направили огромен салон в центъра на сградата, който е съзнателно подготвен за културни събития. Чобанов каза, че в банята могат да се правят и концерти, като тя може да събере 100-150 души. Той допълни, че сградата ще се използва и за заснемането на исторически филми.