Назад

Училище за 4-годишните, ако в града няма детска градина

10.07.2020 г., с. 4

 

Промени в закона, приети на първо четене

Училище за 4-годишните, ако В града няма детска градина

МОН дава 3 години на общините да се подготвят за предучилищно образование

Има план за 5000 нови места

 

ЛИЛИЯ АНГЕЛОВА

Децата, навършили 4 години, задължително ще бъдат обхванати в предучилищно образование. Когато няма детска градина в населеното място, заниманията им ще мога да се провеждат и в училища, в които има условия за това. Това е една от промените в Закона за предучилищното и училищното образование, която приеха на първо четене депутатите.

Със 105 гласа „за“, 4-ма „против“ и 52-ма „въздържали се“ народните представители одобриха още регламентиране на до 20% дистанционни часове в иновативни училища, както и контрол върху настоятелствата.

Въвеждането на предучилищното образование за 4-годишните деца ще има 3 години отлагателен срок, вместо планираните досега от ресорното министерство 2 години. Така от учебната 2023/2024 всички общини трябва задължително да са се подготвили да изпълнят новия текст в закона. В големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна ще трябва да са осигурили нужните места, които сега не достигат. Заделени средства за изграждане на 70 нови детски градини с над 5000 места.

Предвидена е и възможност по решение на кметовете заниманията да могат да се провеждат само в детските градини.

Системата ще бъде подготвена, каза председателят на Комисията по образование и наука Милена Дамянова по време на дебата. Тя изтъкна, че общините, които са готови, могат да приемат 4-годишните деца от тази есен. Според Галя Захариева от ГЕРБ нямало професионалист в системата, който да не отчита позитивите от ранната подготовка на децата. От БСП контрираха, че като според тях трябва да се говори не за образование, а за предучилищна подготовка. Те не подкрепиха промените, защото според тях предучилищното образование за 4-годишните не трябва да е задължително.

 

С 6 МЛН. ЛВ. ОТ БЮДЖЕТА ЗА 2020 Г.

Покриват таксите на социално слаби родители

Онлайн часовете остават

 

Държавата да подпомага родителите при заплащането на такси за ползване на детски градини, ако те са на социални помощи и/или месечни семейни помощи за деца по реда на закона за социално подпомагане и закона за семейни помощи за деца, е предвидено още в закона.

Така в бюджета за 2020 г. са отделени 10 млн. лв. за въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните. Според разчетите малко над половината от тях - 6 млн. лв. ще отидат за цялостно или частично покриване на таксите.

В мотивите си от МОН обясняват, че обикновено децата на такива родители, формират основния дял на необхванатите и преждевременно напускащите образователната система.

Към момента обхванатите в предучилищно образование са 91,5% от 5-годишните и едва 78% от 4-годишните деца. Разликата от 13,5% са деца, чийто майчин език не е български и у родителите им липсва отношение към образованието.

С поправките в закона се прави и законова регламентация на обучението в електронна среда. То може да бъде не повече от 20% от учебния план, като може да се използва при всякакви извънредни обстоятелства - грипни ваканции, климатични или други фактори, които не позволяват присъствено обучение. Това право обаче ще имат само иновативни училища, и то само за учениците от V до XII клас.

 

ЗАМ.-МИНИСТЬР ТАНЯ МИХАЙЛОВА:

Ранната подготовка е важна

По-ранното обхващане на децата е от голямо значение за тяхното развитие, защото това е времето, в което се оформят основните познавателни и част от социално-емоционалните умения. Това посочи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, която представи промените в Закона и мотивите за тях пред депутатите. По-рано тя съобщи, че заради CДVID-19 МОН работи по три сценария за начало на новата учебна година - нормално започване, частично отваряне на училищата или изцяло онлайн обучение.