Назад

Тролей с колажи от културното наследство тръгва из София

21.04.2021 г., с. 6

Тролей с колажи от културното наследство тръгва из София

 

От днес по софийските улици се движи тролей галерия, „облечен“ с колажи от културното наследство на България и 21 различни страни от 5 континента.

Той ще се движи в продължение на една година по линия №1 и символично отбелязва 80-годишнината от първия тролейбус в София. На събитието присъства заместник-кметът по направление транспорт Кристиан Кръстев и посланикът на Америка у нас Херо Мустафа.

Идеята за художественото решение е на Петя Илиева, а подкрепилите я страни са САЩ, Португалия, Унгария, Италия, Саудитска Арабия, Индонезия, Испания, Черна гора, Азербайджан, Аржентина, Ирландия, Словения, Словакия, Алжир, Финландия, Полша, Албания, Грузия, Египет, Косово, Мароко.

Продължава модернизирането на градския транспорт в София с доставката на нови превозни средства. Предстои пускане в движение на още 6 нови тролея, които са част от доставката на 30 нови превозни средства, с които ще бъде обновен напълно тролейбусният парк на столичния електротранспорт. Вече са въведени в експлоатация 12 тролея и те се движат по линии 1,6 и 9.

“До края на месец август трябва да имаме изцяло обновена тролейбусна флотилия на терен“, каза зам.-кметът Кръстев. Той съобщи, че новите тролейбуси са по 1, 7, и 9 линия.

„Стараем се да правим все по-атрактивен градския транспорт и, разбира се, да върнем хората в него. Кръстев благодари на всички дипломатически представители за това, че олицетворяват това, което вярваме и виждаме като дипломация.