Назад

Тикет системата в София тръгва от 11 май


13.01.2021 г., с. 4

 

Тикет системата в София тръгва от 11 май

Таксуват ни в рейса през телефона и часовника

Обсъждат дали цената да се определя според изминатото разстояние или време

 

ВАЛЕРИ РОЕВ

Мобилен телефон, банкова карта и смарт часовник ще заменят хартиеното билетче в градския транспорт в София.

Пътникът ще може да доближи устройството или картата си до валидатора в превозното средство и автоматично ще се генерира електронен билет и той ще бъде таксуван. Това ще стане с въвеждането на т.нар. тикет система, чието изграждане е във финална фаза. До края на месеца се очаква новите валидатори да заработят. До 11 април пък системата трябва да е изцяло завършена. След това ще се направят един месец тестове и от 11 май тя ще заработи. Това обясни директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев пред Комисията по транспорт към Столичния общински съвет, която вчера проведе извънредно заседание, за да се запознае с напредъка в изграждането на тикет системата.

Тарифи

Нейното въвеждане ще даде възможност да се промени и начинът на таксуване в градския транспорт. Ще може цената на пътуването да се определя според изминатото разстояние или времето от купуването на електронния билет. Все още обаче не е определено какви точно ще са тарифите - те трябва да бъдат определени с решение на Общинския съвет. Вероятно обаче на първо време цените ще останат непроменени. Сегашната твърда цена от 1,60 лева за едно пътуване, независимо дали е за една спирка или за двайсет спирки, не е справедлива, смята зам.-председателят на транспортната комисия Зафир Зарков от ГЕРБ. По думите му обаче все още е рано за радикални промени в тарифната политика. Подобно мнение изрази и директорът на ЦГМ Димитър Дилчев. Той призова общинските съветници да изчакат няколко месеца, през които да се анализира как работи тикет системата, да се съберат необходимите данни и след това да се вземе решение. Според Борис Бонев от Спаси София обаче основната идея на тази система е да се осигури възможност за прекачвания в различни превозни средства и по-добра услуга за пътуващите. Вече са монтирани 3914 от новите валидатори в градския транспорт, както и 3934 камери за видеонаблюдение, отчете Дилчев.

Стойността на системата е 73 млн. лева без ДДС. Парите се изплащат на доставчика на 120 месечни вноски за срок от 10 години.