Назад

Тестове през уикенда заради разширяването на метрополитена


08.04.2021 г., с. 2

 

Тестове през уикенда заради разширяването на метрополитена

Автобуса заместват метрото по Линия 3

Събота и неделя влакчетата няма да возят пътници от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“

Работи се по трасето до „Горна баня“

 

Заместващ автобусен транспорт ще бъде осигурен на гражданите за уикенда, когато третият лъч на метрото ще бъде ограничен за пътници. Причината е, че ще се правят тестове в реални условия на софтуерните инсталации и изпитания на общите системи за управление и безопасност на действащия участък от Линия 3 и новото трасе на метрото от МС „Овча купел“ до МС „Горна баня“. Предстои то да бъде въведено в експлоатация до края на април, съобщиха от Столичната община.

За целта в събота и неделя участъкът от метростанция МС „Хаджи Димитър“ до „Красно село“ ще бъде затворен за пътници, които ще могат да използват заместващите автобуси.

Затварянето е в съответствие с практиката при разширението на автоматизирани системи за управление в метрополитените и по изричното изискване на фирмата изпълнител „Сименс“.

Общият софтуер на системите за управление и безопасност на двата участъка от Третата метролиния, е разработен и тестван в базите на изпълнителя в Германия.

Ще бъдат тествани и необходими функции за общото трасе, като автоматичен вход и изход от депото в посока ж. к. „Овча купел“, което не може да стане в нормален режим на работа.

Резултатите от тестовете ще послужат за сертифициране на системите за безопасно управление на движението по цялата трета линия, уточняват от градската управа.