Назад

Търсят строители за 6 станции на метрото през „Слатина“


15.01.2021 г., с. 3

 

Търсят строители за 6 станции на метрото през „Слатина“

 

Обявиха обществената поръчка за строителство на продължението на третата метролиния в София от ул. „Шипка“ през район „Слатина“, зала „Арена Армеец“ до Окръжна болница.

Според документацията общата дължина на участъка, включително метростанциите, е 5666 м. По трасето ще има 6 метростанции, като на последната - при кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „Йерусалим“, се предвижда да има подземен двуетажен паркинг за 230 места.

Разклонението на третата линия отново ще се изгражда с тунелно-пробивна машина и по нов австрийски тунелен метод. Пероните на 6-те станции ще са с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на пристигащите влакове. Обществената поръчка, обявена от общинската фирма „Метрополитен“ ЕАД, е разделена на 5. Срокът за подаване на оферти е 14 април, а прогнозната стойност на новия участък е 530 млн. лв.

Първата станция ще е на кръстовището на улиците „Гео Милев“ и „Черковна“. Следващата ще е на кръстовището на улиците „Гео Милев“ и „Н. Коперник“, после метрото ще спира при кръстовището на ул. „Гео Милев“ и ул. „Слатинска“. Метростанция ще има на кръстовището на булевардите „А. Йорданов“ и „Шипченски проход“, после - при зала „Арена Армеец“ и под бул. „Цариградско шосе“. Шестте станции трябва да бъдат изградени за 4 г.

До края на март се очаква да бъдат пуснати още 4 станции от третата линия - от „Красно село“ до "Околовръстния път" при „Горна баня“. Обявен е и търг за строителството на 3 станции до кв. „Левски“.