Назад

Търсят се идеи за Софийската баня

24.03.2020 г., стр. 9

Столичната община събира концепции за бъдещето на северното и източното крило на Централната минерална баня.

Част от сградата, която е паметник на културата, беше реставрирана преди близо 5 години и в нея се настани Музеят за история на София.

Другите две крила обаче са в тежко конструктивно състояние, а в момента там се съхраняват стотици стари вещи и музейни експонати. В четвъртък общинското предприятие „Софпроект,, ще представи изготвено задание за отворена покана за концепция за развитие на тази част от сградата.

Заради епидемията от коронавирус това ще стане през онлайн платформата Zoom (на адрес: https://zoom.us/j/3697555860). Целта на заданието е да се съберат концепции, които предлагат оптимални решения за функциите, управлението и ефекта от усвояването на северното и източното крило на Централната баня.

Първоначално се предвиждаше в банята да бъде изграден модерен СПА център от частен инвеститор, но такъв не беше намерен. Впоследствие имаше идея някогашните къпални да станат културен център със зали за концерти и театър. Сега от общината са готови да търсят външни предложения.

Подборът на идеи ще се проведе в два етапа.

В първия кандидатите трябва да подадат документи, включващи резюме на концепцията, техническо и методологично предложение за начина на работа на колектива. Материалите ще бъдат разгледани от жури, което ще избере три екипа за участие в следващата фаза на процеса

. Във втория етап всеки от трите екипа ще разработи детайлно концепцията си и ще я представи публично. И трите екипа ще получат възнаграждение за своята работа.