Назад

Светодиоди вместо 3300 лампи по 8 булеварда в София

09.06.2020 г., с. 4

 

Светодиоди вместо 3300 лампи по 8 булеварда в София

Общината ще пести 2 582 081 квтч годишно, търси 1 млн. лв. от Норвежкия фонд

3300 улични лампи по осем главни булеварда в София да бъдат сменени с модерно светодиодно осветление, предвижда проект на Столичната община. Той е за над 1 милион лева и ще се търси финансиране по Норвежкия фонд.

Светодиодите ще намалят осветителните тела по булевардите с 10%, обясни зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев пред ресорната комисия в СОС.

“Освен това по проекта ще се изгради и автоматизирана система за управление и наблюдение на осветлението. В подлеза на бул. “Цариградско шосе” при магазин “Мосю Бриколаж” пък ще се инсталира система за соларно зареждане, която ще осигурява безплатно осветление вътре през деня”, добави той.

Проектът предвижда да се подменят осветителните тела по част от бул. “Цариградско шосе”. Там ново улично осветление вече бе поставено в участъка до 7-и километър. Сега се планира това да се случи и от 7-и километър до южната дъга. Самата южна дъга на околовръстния път също е включена в проекта. С ново осветление ще се сдобият участъци от булевардите “Ситняково”, “Г. М. Димитров”, “Данаил Николаев”,“Симеоновско шосе”, “Сливница” и “Ботевградско шосе”.

Според анализи с поставянето на новите 3100 осветителни тела годишно общината ще пести 2 582 081,52 киловатчаса еленергия. Очаква се и отделяните в атмосферата вредни емисии на въглероден диоксид да намалеят с 3046 тона годишно.

Партньор на София по проекта според условията на програмата ще е норвежка компания, която е независим производител на енергия.

В четвъртък СОС трябва да одобри проекта и да разреши общината да участва с 293 000 лв. съфинансиране.