Назад

"Св. Неделя" с вход за патриарха и по-малко фунии

06.02.2020 г., стр. 6

Няма да се секат дървета при реконструкцията на столичния площад „Св. Неделя", достъпът на патриарха до храма ще е гарантиран, а фотоволтаиците с форма на фунии ще бъдат редуцирани като брой.

Това стана ясно след срещата на кмета на София Йорданка Фандъкова със

световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас, чието студио спечели конкурса за площада. Той ще бъде само за пешеходци, без автомобили, но ще бъде направено така, че да може ритуални коли и тази на българския патриарх да стигат до входа на сградата, увери Фандъкова. Фуксас пък изтъкна, че това, което предлага на всички градове, включително и на родния му Рим, е да се садят дървета, а не да се секат. Фотоволтаиците не са центърът на проекта и техният брой може да бъде намален. Идеята е те през деня да акумулират енергия, която след това да бъде използвана за осветяване на площада и за зареждане на електронни устройства, обясни световноизвестният архитект.

По-рано той коментира пред Нова телевизия, че проектът за „Св. Неделя" е най-значимият за него.

Междувременно завърши модернизацията на първите 2 метровлака, които бяха от най-старите, обслужващи софийското метро. В следващите 2 години ще модернизираме още 10. С обновяването удължаваме експлоатацията им с минимум 15 години, намаляваме разхода за енергия, подобряваме сигурността и се обособяват места за детски колички и хора в неравностойно положение, съобщи Фандъкова.