Назад

Строят двуетажен буферен паркинг срещу мола


15.01.2021 г., с. 15

 

Строят двуетажен буферен паркинг срещу мола

Метрото стига Цариградско шосе през 2024 г.

Третият лъч се удължава с 6 станции през „Гео Милев“ и "Арена Армеец"

 

Валери Роев

Софийското метро ще стигне до „Цариградско шосе“ през 2024 г.

Тогава трябва да бъдат изградени шестте станции от разклонението на Третия метро-диаметър. Това става ясно от обявената от столичния „Метрополитен“ обществена поръчка за строителство на отсечката. Тя ще тръгва от Военна академия, ще минава през „Гео Милев“, „Слатина“, зала „Арена Армеец“ и ще стига до кръстовището на „Цариградско шосе“ и ул. „Йерусалим“ срещу мола. Там е предвидено изграждането на подземен двуетажен буферен паркинг.

Стойност

Изграждането на новото трасе се предвижда да струва 530 млн. лева. То ще е с дължина 5,66 км и шест метростанции. Фирмите, които искат да кандидатстват за обществената поръчка, трябва да го направят до 14 април. Срокът за завършването на шестте метростанции от отсечката е до 2024 г.

Спирки

Пероните на новите спирки ще са с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на пристигащите влакове.

Първата от тях ще бъде на кръстовището на улиците „Гео Милев“ и „Черковна“ с бул. „Ситняково“ до Военноисторическия музей. След това отсечката ще има станция на пресечката на ул. „Гео Милев“ и „Николай Коперник“. Третата спирка ще е на пресечката на ул. „Гео Милев“ и ул. „Слатинска“, а четвъртата на кръстовището на бул. „Шипченски приход“ и бул. „Асен Йорданов“. След това метрото ще завие към зала „Арена Армеец“. Последната станция пък ще е в локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ преди кръстовището с ул. „Йерусалим“.

Там ще бъде изграден и двуетажният паркинг с 230 паркоместа.