Назад

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: "Без „синя" и „зелена" зона в София до 29 март"

17.03.2020 г., с. 4

Автоматично се удължават картите за пътуване в градския транспорт на хора с увреждания

Варна, Плевен, Стара Загора и Пловдив също отмениха платеното паркиране

Без „синя" и „зелена" зона в до 29 март в София, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, по чието предложение оперативният щаб на София закри зоните за платено паркиране. По думите й стана ясно, че в случай на голямо натоварване и липса на ред, ще се направят допълнителни промени. Екипи на ЦГМ ще следят за натоварването.

Картите за пътуване в градския транспорт на хора с увреждания, които изтичат до 29 март, автоматично ще бъдат удължени без да е необходимо отиване до пункт на ЦГМ.

„На всички метростанции въведохме организация за напомняне на пътниците да запазват по-голяма дистанция един от друг", поясни Фандъкова.

Тя напомни, че продължава засилената дезинфекция на всички превозни средства на градския транспорт. Екипи на транспортните оператори следят използването на всяка линия и се подготвя реорганизация спрямо натовареността.

Кметът на София отново призова да се спазват ограниченията и препоръките на Националния щаб и министерство на здравеопазването.

„Да, промените се отразяват на живота ни, но имат за цел да го запазят. Заедно ще се справим", написа във фейсбук тя.

До второ нареждане със заповед на кмета Иван Портних бе отменено таксуването на автомобили в синята зона на Варна. Освен това, за да се осигури максимален контрол, на входните врати на поставените под карантина хора, ще бъдат поставени предупредителни табели, реши Областният кризисен щаб. Масова дезинфекция на обществени сгради и храмове започна във Варна. 130 автобуса и 30 тролея от градския транспорт, които работят в нормалния си график, се обработват ежедневно.

В Пловдив мярката за безплатна „синя" зона също влезе в сила и ще продължи до 29 март. Същото се прилага и в Плевен и Стара Загора докато траят рестрикционните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, гласи заповед на кметовете на общините.

В столицата шофьорите няма да бъдат таксувани за „синя" и „зелена" зона. Кметът Йорданка Фандъкова съобщи новите мерки на оперативният щаб на София.