Назад

Софийският маратон с благородна кауза

09.10.2020 г., с. 35

 

И през тази година Софийският маратон отново ще бъде с благотворителна кауза

Този път организаторите от „София - европейска столица на спорта“ са решили, че за всеки стартирал ще отделят по 1 лев за изграждане на спортна площадка за деца с аутизъм. Теренът вече е определен и предоставен безвъзмездно. Създаването на тази спортна площадка, оборудвана с необходимите уреди за игра, ще подобри тяхната комуникационна среда, ще даде възможност за смесена работа с малчуганите в норма в игрова обстановка; ще подобри техните спортни умения, координация и моторика и ще даде възможност да прекарват повече време на открито, което за всяко дете, но особено за децата с аутизъм, е от изключителна важност.

По този начин се спазва неизменната традиция от последните години Софийският маратон да има силна социална ангажираност към хората в риск и младежите със специални потребности.

В щаба на състезанието вече пристигнаха стартовите номера и възпоменателните медали за всички успешно завършили изпитанието. Тази година отличията са със стилизирана визия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като и в това отношение се спазва традицията всяка есен те да бъдат посветени на емблематична сграда от българската столица.

Софийският маратон със старт тази неделя в 9.30 ч. ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки, като по тази причина за първи път отпадна масовата дистанция на 3 км.