Назад

София загуби над 30 мн. лева заради вируса

03.04.2020 г., стр. 14

Довършват метрото и детските градини

Общината подпомага дребния бизнес и свободните професии

ВАЛЕРИ РОЕВ

Строителството на метрото, както и на вътрешните рингове на София и на новите детски градини няма да спира въпреки кризата с коронавируса.

Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която представи вчера първия пакет от мерки на общината за подпомагане на малкия и средния бизнес. Тя бе категорична, че ще продължи реализацията на ключовите проекти за града. Освен метрото и забавачките това са вътрешните рингове и връзки с околовръстния път, управлението на отпадъците и изграждането на центъра за съвременно изкуство за свободните артисти. Изпълнени ще бъдат и спечелените европейски проекти. „Спирането на тези проекти означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции“, изтъкна Фандъкова.

Приходи

По думите й въведените заради вируса ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи на общината. Затова в момента се подготвя актуализация на бюджета. Само за месец март събраните местни данъци и такси са с 19 млн. лева по-малко. Най-сериозно е намалението при такса смет - 14 млн. лв., а при данък сгради понижението е 7,5 млн. Има обаче ръст в приходите от данъка за възмездно придобиване - с 1,7 млн. лв.

С 6 млн. са намалели приходите на Центъра за градска мобилност -основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените синя и зелена зона. 6,5 млн. лв. пък са загубите за трите общински транспортни дружества - „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и„Столичен електротранспорт“. Така общо загубите надхвърлят 31 млн. лева, без да се включват тези на общинските болници и поликлиники, които тепърва ще се изчисляват.

Подкрепа

Въпреки това общината е изготвила пакет от мерки за подпомагане на малкия и средния бизнес, който е най-силно засегнат от коронавируса.

Мерките включват данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София.