Назад

София вече си има 13-метров високотехнологичен човек

09.11.2020 г., с. 32

 

София вече си има 13-метров високотехнологичен човек

 

Той снима минувачите, а после всеки „запечатан“ се превръща в неговото лице. Високотехнологичен човек „живее“ от три дни в центъра на София.

Инсталацията „Един човек“ на художника Венелин Шурелов се издига на 13 метра височина на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в столицата и ще остане там до края на 2021 г.

Фигурата е изградена от модулна стоманена конструкция и двустранно разположени LED екрани, като тежи 8 тона.

Към екраните подава съдържание, което се генерира от компютърен алгоритъм в два режима. Първият е свързан със сигнал, получаван директно от 2 камери. Те ще показват минаващите пешеходци. Така всеки, заснет от устройствата, може да стане лице на „Един човек“. Вторият режим ще показва данни за София.

На всеки кръгъл час заснетото от камерите ще бъде показвано върху цялата площ на инсталацията.

„Един човек“ е първият проект, който се реализира с подкрепата на общинската програма „Навън“. Инсталацията на Венелин Шурелов бе избрана сред общо 18 проекта, кандидатствали по програмата.

„След „Бронзовата къща“ имаме инсталацията на един от най-известните български творци в сферата на съвременното изкуство. Той осъществи един много труден технологичен проект, защото фигурата е интерактивна, с множество камери, тя общува с публиката, което е един от най-важните аспекти на съвременното изкуство“, каза зам.-кметът на София по култура и образование доц. Тодор Чобанов при откриването на „Един човек“ в петък.