Назад

София става по-зелена с нова велоалея до края на 2021 г.

22.05.2020 г., с. 18

 

ДО КРАЯ НА 2021 Г.

София става по-зелена с нова велоалея

 

До края на 2021 г. София ще стане по-зелена с нова велоалея и пешеходно трасе от столичния квартал „Слатина" до ул „Незабравка" в ж.к „Изток" и Борисовата градина. Колоездачната алея ще е с дължина 3170 метра и ще е по старите жп линии на София. Маршрутът започва от гара Пионер, минава покрай Транспортното училище „Тодор Каблешков", продължава през съществуващата естакада на Шипченски проход, преминава зад Арена Армеец, ползва съществуващия тунел на „Цариградско шосе" и успоредно на улица „Самоков" достига до ул. „Незабравка".

Част от трасето, което всъщност е по старите жп линии на София е собственост на Национална компания „Железопътен транспорт" (НКЖИ). Вече са водени поредица от срещи с НКЖИ, за да се прехвърли собствеността на терените към Столична община, обясни за „Труд" главният архитект на София Здравко Здравков. Предстои проектът да премине обществено обсъждане в районите Изгрев и Слатина, като се очаква това да се случи след отпадане на ограниченията с цел неразпространение COVID-19, което засега се очаква да се случи след 14 юни. След като бъдат нанесени евентуални корекции по постъпилите коментари ще продължи процедурата по изготвяне на подробен устройствен план.

Очаква се той да е факт до края на годината и успоредно с изготвянето му да се възложат процедурите за изготвяне на инвестиционни проекти, обясни арх. Здравков. Тъй като голяма част от трасето на проекта вече съществува, като естакадата при „Шипченски проход" и тунела на „Цариградско шосе", се очаква той да бъде реализиран бързо, в рамките на година и да е факт до края на 2021 г., стана ясно от думите на главния архитект. Освен велоалея новият зелен пръстен на столицата включва още пешеходна алея, която ще е отделена и безконтактна с тази за колоездачите. Зелените обществени площи ще са близо 33 000 кв. м. Предвижда се и изграждането на две детски заведения с обща площ от 8215 кв. м. Идеята е след това проектът да продължи през Борисовата градина до квартал „Хладилника" и да се свърже с Южен парк 3, допълни още арх. Здравков.