Назад

София расте на юг и на изток от "Околовръстното"


24.08.2020 г., с. 10

 

София расте на юг и на изток от "Околовръстното"

 

∙ „Лозенец“ продължава да се застроява в горната част, метрото върна на пазара имотите в „Овча купел“

∙ Заради интереса към жилища до околовръстното между „Младост“ и началото на магистрала „Тракия“ се появи Лозенска яка по подобие на Витошката

 

ХРИСТО НИКОЛОВ        

Според последния доклад на консултантската компания Colliers през първата половина на 2020 г. в столицата и околностите се предлагат около 11 хиляди апартамента и къщи средно висок и висок клас. Това означава всичко извън панелните жилища.

Тенденцията е такава, че това количество е с около 10% повече от свободните за продажба жилища през 2019 г., които са били 10 600, се твърди в доклада.

Според един от големите сайтове за продажба на имоти в момента в столицата са обявени за продажба общо 40 356 имота. Това обаче включва всичко, дори магазините и офисите.

Известен ориентир може да дадат и данните на Агенцията по вписванията, които показват, че за шестте месеца на 2020 г. в столицата са сключени общо 11 637 имотни сделки. Тук са включени всякакви имоти, но предимно са жилищни.

Тези от среден и висок клас са основно ново строителство, а според НСИ през първите шест месеца на тази година в столицата са влезли в експлоатация 1845 нови жилища. Разликата между тях и 11 хиляди е огромна и при всички условности може да се смята, че новопостроените не вървят като топъл хляб, т.е. на пазара има повече от достатъчно

В доклада на Colliers се твърди още, че тази година в сравнение с миналата с около 4% намаляват жилищата, които са в проект или все още се строят. И че цялото ново и съществуващо строителство е съсредоточено почти само в южните квартали на София и в полите на Витоша.

Бърза справка в обявите за продажба на нови жилища показва, че това е така. Освен „Лозенец“, „Дианабад“, „Изток“, „Изгрев“ на голям интерес се радват и кварталите „Кръстова вада“, новата част на „Манастирски ливади“ и „Витоша“. Много новопостроени жилища се предлагат също в различните части на „Младост“ и по-малко в „Люлин“.

Ситуацията с „Лозенец“ е любопитна, тъй като мнозина считат този квартал за напълно застроен, а обявите за нови жилищни сгради на негова територия продължават да се множат.

Истината е, че ако в долния си край кварталът почти опира в идеалния център на столицата и в тази част наистина вече не може да се строи повече, в горния край - там, където улица „Сребърна“ се пресича с булевард „Черни връх“, се оформя сравнително голяма зона от жилищни и офис сгради.

Строи се също или се предлагат току-що построени жилища и във вътрешността на квартала в посока към Правителствена болница, като изглежда, че тази част се уплътнява все повече. Но „Лозенец“ като цяло има добри транспортни връзки с центъра, граничи с Южния парк и все още минава за престижен квартал, в който цените на имотите продължават да са сред най-високите в столицата.

„Кръстова вада“ и „Витоша“ също са във фокуса на много строителни предприемачи, и то от доста време насам, а и предлагането на готови жилища там е доста интензивно.

И двата квартала много си приличат по това, че строителството е изцяло ново и се състои отчасти от ниски, съвременни кооперации или от малки затворени комплекси. Другата им обща черта е, че не могат да се похвалят с развита инфраструктура, а основната пътна артерия е булевард „Симеоновско шосе“, който вече трудно поема трафика.

Според столични брокери тези два квартала се предпочитат основно от млади хора и цените на жилищата там са достижими, макар да са по-високи, отколкото на панелен апартамент със същата квадратура.

Други три квартала, в които жилищното строителство и предлагането е доста голямо и които си граничат един с друг, са „Изгрев“, „Изток“ и „Дианабад“. Цените са доста по-високи, което вероятно се дължи и на няколкото луксозни жилищни сгради и комплекси, изградени напоследък. Но търсенето също ги поддържа, тъй като и трите квартала са благоустроени, с добра пътна свързаност с центъра, съседни са на Борисовата градина и това привлича по-платежоспособни клиенти.

Доста висок клас и относително скъпи са жилищата, които напоследък възникват около разширението на Южната дъга на "Околовръстното шосе" между „Младост“ и началото на магистрала „Тракия“. Когато се разширяваше другата част от Южната дъга и от двете страни на пътя, но предимно откъм планината Витоша, възникнаха не един и два жилищни комплекса.

Сега същото явление се наблюдава и след „Младост“ в източна посока. Там има 6 затворени комплекса със самостоятелни или двойни къщи и малки кооперации, част от които вече се предлагат на пазара. Някои граничат със самото шосе, а други са по-навътре в него. Цялото строителство там даде повод преди време да се заговори за Лозенска яка по подобие на Витошката - пространството между "Околовръстното шосе" и самата планина.

Цените на новите жилища в Лозенската яка са сравнително високи. Тя привлича предимно млади семейства с високи доходи.

Друг район на София, чието връщане в имотния пазар се дължи на метрото, е „Овча купел“. Много парцели, които десетилетия стояха празни, сега се изпълват с нови жилищни сгради, повечето от които са на между 5 и 9 етажа. По протежението на булевард „Монтевидео“ на практика вече няма къде повече да се строи и все по-често се срещат проекти, които са във вътрешността на квартала. Тук цените са по-скоро в средния сегмент на пазара, но значително надвишават тези на панелките наоколо.

В София остават квартали, в които цените са най-високи, но в тях всяка новопостроена сграда е по-скоро събитие, отколкото нещо обичайно. Такива са „Докторски паметник“, „Иван Вазов“, „Яворов“, „Медицинска академия“. Там всяко жилище, пуснато на пазара, минава за луксозно, ако се гледа цената му. В тези квартали трудно се намират нови терени за строителство и това е една от причините цените да са най-високи, наред с това, че по принцип са много добре благоустроени и престижни.