Назад

София преобразува Втора градска в инфекциозна, пазари и транспортът се дезинфекцират

12.03.2020 г., стр. 8

Гражданите общуват с общината чрез прозрачна кутия, там пускат документи

ДАРИНКА ИЛИЕВА

След 72 часа столичната Втора градска болница, която е недалеч от Централна гара, се трансформира в инфекциозна. Там ще има 50 легла само за покосени от коронавирус.

Екшън планът бе задействан в сряда след новината за регистрираните случаи на коронавирус в столицата. Кметът Йорданка Фандъкова и здравният министър Кирил Ананиев се договориха той да издаде заповед за преустройството на Втора МБАЛ.

През трите дни, необходими за преобразуване на болницата, пациентите, които се лекуват там, ще бъдат преместени в други лечебни заведения.

Продължава засилената дезинфекция на градския транспорт, социалните центрове и др. Общинските музеи, галерии и театри са затворени. Засега има запас от дезин-фектанти и предпазни материали.

Женският пазар, пазарът „Димитър Петков" и предгаровият площад ще се дезинфекцират всяка вечер. Със заповед на шефа на „Пазари Възраждане" Драгомир Димитров на търговците са осигурени маски, ръкавици, дезинфектанти.

„Запазете спокойствие и бъдете много отговорни", призова Фандъкова софиянци. Да засилим личната хигиена, да ограничим социалните контакти и при карантина да не я нарушаваме, напомни тя препоръките.

На сайта на общината има призив към гражданите да подават документи чрез поставената във фоайето прозрачна кутия, за да се намалят контактите с администрацията.

Временно се забранява външни лица да присъстват на заседанията на комисиите на СОС, които ще се излъчват онлайн. Гражданите може да отправят питания по точки от дневния ред през фейсбук, а шефовете на комисии имат ангажимента да поставят въпросите им.