Назад

София налива 4 млн. лв. в транспорта, строи 3 нови детски градини


15.10.2020 г., с. 6

 

Кметството с втора актуализация на бюджет 2020:

София налива 4 млн. лв. в транспорта, строи 3 нови детски градини

Харчи още 1,2 млн.лв. за улично осветление

 

МАРИЯ НИНОВА

София ще налее 4 млн. лв. в транспорт, освен това планира и изграждането на 3 нови детски градини. Това е заложено във втората актуализация на бюджета на града за 2020 г., която до края на седмицата ще бъде внесена в Столичния общински съвет. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов при представяне на макроикономически анализ на Института за пазарна икономика.

Промяната на парите за града се налага заради пандемията от коронавирус и загубите в конкретни сектори.

Първата актуализация на финансовата рамка за тази година бе в края на април. Във втората актуализация се залагат допълнителни 4 млн. лв. за транспорта, който е един от най-губещите пера в коронакризата.

Общината започва да харчи и парите, отпуснати от правителството за строителство на детски градини и ясли.

"Много важно събитие, което тази година се случи е, че правителството отдели средства за строителството на детски градини и ясли, много ще ни помогнат за премахване на дефицита в детските групи. Предлагаме в капиталовата програма за тази година да бъде заложено строителството на три нови сгради на детски градини в районите „Люлин“, „Витоша“ и „Възраждане“

Тези средства ни дават възможност да продължим работата по 8 детски градини, чието изпълнение бе поставено под въпрос", заяви Барбалов.

Допълнително 1,2 млн. лв. ще бъдат налети и в улично осветление и маркировка. От Института за пазарна икономика представиха анализ, в който посочват, че през двата месеца на извънредното положение в града са загубени около 18 000 работни места.

След края на извънредното положение обаче има затишие, като сега дори се отчитат повече открити, отколкото загубени работни места. Януари и февруари по принцип около 80 000 туристи месечно посещават София, като над половината са чужденци По време на извънредното положение туристите са около 4000 през април, а чужденците - под 1000. Според Института за пазарна икономика българската икономика ще отчете спад тази година, но ще има възстановяване през 2021 г., което обаче няма да е достатъчно, за да компенсира този ефектов спад.