Назад

София без нощен транспорт до края на март


14.12.2020 г., с. 5

 

София без нощен транспорт до края на март

 

МАРИЯ НИНОВА

София остава без нощен транспорт до края на март. Това предвиждат промени в транспортната схема на градския транспорт в града, които предстоят да бъдат одобрени на заседание на Столичния общински съвет в четвъртък.

Първоначално нощните линии бяха спрени до края на юли, след това срокът бе удължен до края на годината. С промените нощните линии няма да работят до 31 март, а причината е разпространението на коронавируса.

„Трябва да се отбележи непрекъснато нарастващият брой на диагностицирани с коронавирус. Въвеждането в експлоатация на четирите нощни автобусни линии в условия на ежедневно променяща се епидемична обстановка ще генерира голямо разходно перо поради очаквана ниска натовареност на линиите, предвид въведените ограничителни мерки по отношение на различни образователни, спортни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора“, се посочва в мотивите за преустановяването на нощната услуга.

До края на февруари 2021 г. пък Центърът за градска мобилност трябва да предложи оптимизация на маршрутите на нощните линии.

С промените в транспортната схема се утвърждава и постоянен маршрут на двата автобуса 90 и 280:

Автобус № 90 в село Яна (в посока град Бухово) ще се движи по маршрут: от кръстовище ул. „Ботевградско шосе“/ул. „Буховско шосе“ продължава направо до ул. „Васил Левски“, наляво по ул. „Васил Левски“, наляво по ул. „Юрий Гагарин“ и надясно по ул. „Буховско шосе“ по маршрута двупосочно.

Автобусна линия № 260 в посока кв. Горна баня ще се движи от начална спирка бул. „Прага“ по маршрута до кръстовище бул. „Прага“/бул. „Пенчо Славейков“, направо по ул. „Св. Георги Софийски“, надясно по бул. „Акад. И. Е. Гешов“ и наляво по бул. „Цар Борис III“ до кв. Горна баня.