Назад

След срещата на премиера с владиците от Светия синод-църквите няма да раздават върба на Цветница, но остават отворени за Великден

10.04.2020 г., стр. 2

"Фалкон"ът няма да лети за Благодатния огън, вадят от миналата година

Борисов зове: Не ходете! Да отидат само тези, които наистина не могат без служба!

Премиерът пое отговорността за решението само у нас да не затворят черквите и манастирите

Литургията изгаря микробите, обясни владиката Гавриил в защита на решението на синода службите да са отворени за миряни

И премиерът Бойко Борисов не успя да убеди Светия синод да отмени тържествените литургии в храмовете за Великден. В четвъртък той говори с владиците, след като преди седмица неуспешен опит направиха вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В църквите да не се раздава върба за Цветница, а службите на Великден да започнат извън храмовете и да се пренесат вътре след обявяването на Възкресението бяха единствените компромиси, на които се съгласиха от синода. Това бе обявено от премиера Борисов и Ловешкия митрополит Гавриил след срещата вчера.

Третата отстъпка на владиците е техен представител да не пътува до Йерусалим с правителствения самолет, за да донесе от Благодатния огън, а да се ползва огън, останал от миналата година. Според дядо Гавриил той бил съхранен в храмове в България, а спестените пари от полета с правителствения самолет ще отидат за борба с коронавируса. Решението на синода митрополит да не ходи до Йерусалим обаче идва дни след като храмът на Божи гроб, откъдето се взема Благодатният огън, бе затворен за първи път от 1349 г., когато хлопва врати заради чумната епидемия.

Българските църкви остават отворени, защото част от вярващите имали нужда да са в храмовете, обясни владиката.

Той разказа как гърци казвали на нашите свещеници да благодарят на Борисов, че не е затворил църквите, както това направи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Отговорността за решението само в България да не бъдат затваряни черквите и манастирите обаче е на премиера, обяви Борисов. Поемам я, обяви той. Но призова хората все пак да не посещават църковните служби, а там да ходят само тези вярващи, за които наистина е жизненоважно да присъстват.

„Владиците не могат да го направят, но аз мога да призова хората да не ходят на църква на Великден", заяви Борисов.

Той самият също нямало да посети църковната служба за празника, за да даде пример, въпреки че по думите му досега не е изпускал великденска литургия,

Общите потири и лъжички за причастие не могат да разнасят зарази, повтори митрополит Гавриил.

„Литургията изгаря всички микроби", заяви владиката, след като разказа как починал от коронавирус сръбски митрополит е служил литургия с други свещеници и не успял да ги зарази. Дядо Гавриил припомни как по времето на комунизма заради празника на с. Вердикал управляващите излъгали, че има шап, и след това болестта наистина поразила животните в селото.

„Църковните хора са хора със съвест. В църква вече идват само вярващите хора и ни молят да могат да присъстват на богослужението. Апелираме към тях да се спазва ред, а ако се наложи, някъде ще помогне полицията", обясни още Ловешкият митрополит. Но все пак той не вярвал, че в храмовете може да се предаде зараза.

Гавриил влезе в разпра с репортер, който отбеляза, че истинският християнин може да се моли навсякъде. Според владиката православните не можели да се молят без църковната литургия, а Христос може да се моли и извън храма, защото е Бог.

„Църквите и манастирите досега не сме ги затваряли. Владиците и поповете ще призовават да се спазват мерките", обобщи Борисов. Настоя те самите да създават ред, а не да се разчита на полицията. Столичната община пък съобщи, че на 11-и и на 18 април ще дезинфекцира около всички храмове в София.

„Ако всичко мине наред по Великден и покажем самодисциплина, можем поред да отворим парковете.

Сега е моментът да покажем дисциплина, за да можем да отхлабим и да дадем въздух. Много по-добре подготвени сме, но до 10-15 дни чакаме пика на епидемията", подчерта отново премиерът. И даде пример с решението да се отворят пазарите - веднага взели да се трупат хора. Затова наредил на МВР да затваря тези, на които не се спазват препоръките да няма струпване и продавачи и клиенти да носят предпазни маски.

„И от Гьоте има какво да се поучиш, и в Библията има", заяви Борисов в отговор на въпрос защо отказва да затвори църквите, както направиха в Гърция. Думите му бяха насочени към президента, който преди дни атакува правителството с цитат от немския поет.

За Гергьовден пък били подготвени 3 варианта за парада, а кой ще бъде избран, ще стане ясно на 30 април.