Назад

След среща на Фандъкова със строители София ще получи наведнъж 7 напълно готови детски градини


07.06.2021 г., с. 2

 

София ще получи наведнъж 7 напълно готови детски градини

Предприемачи предлагат да ги изградят в партерните етажи на свои жилищни сгради в различни райони на столицата

Общината ще наема и готови вече помещения

 

Даринка Илиева, Христо Николов

Столицата има шанса да получи наведнъж 7 нови детски градини в районите „Студентски“, „Младост“, „Искър“, „Люлин“, „Красна поляна“, „Надежда“ и „Връбница“. Те ще бъдат разположени в партерните етажи на седем нови многоетажни жилищни кооперации в тези райони, които ще бъдат изградени от три строителни фирми, научи „24 часа“.

Преди около 2 седмици столичният кмет Йорданка Фандъкова се срещна с Асоциацията на строителните предприемачи и ги покани да се възползват от променените още миналата година по нейна инициатива изисквания за строителство на детски градини. Тяхното изграждане вече е разрешено и върху по-малки терени, както и на първите и партерните етажи на жилищни сгради.

На срещата от асоциацията обещаха да съставят списък на свои членове, които желаят да се възползват от предложението, а кметът обеща администрацията да придвижи по-бързо исканията им за строителни разрешителни.

По принцип от момента на подаване на заявлението за разрешително до издаването му минават между 6 и 9 месеца за такъв тип сгради дори ако в документите не бъдат открити грешки и несъответствия. Предполага се, че съкратените срокове ще бъдат 2, максимум 3 месеца и всички съгласувателни процедури ще се изминават по-бързо. Това означава, че ако предприемачите са готови, биха могли да започнат строителството още в края на лятото и в зависимост от големината на сградите да ги завършат в рамките на година - година и половина.

„Изпратихме имейли на всичките си членове и за около седмица и половина получихме седем предложения“, каза пред „24 часа“ председателят на асоциацията Георги Шопов. Става въпрос за три фирми - „Тобо Груп“, „Европроперти“ и „София Истейт“, които имат доста жилищни сгради из столицата, но имат и проекти за нови кооперации в седемте района.

Шопов обясни, че и в седемте случая става дума за вече купени от предприемачите терени и осигурено финансиране на строителството.

Строителството на детски градини на партерни етажи на жилищни и офис сгради стана възможно миналата година, когато по настояване на Фандъкова бяха променени три наредби на регионалното министерство и на министерството на здравеопазването. Въпреки първоначалната съпротива на администрациите аргументите на общината бяха приети.

„Преди дни получих първото предложение с обекти, които са в готовност да започнат. На този етап интересът на Столична община е за разкриване на детски градини на партерни етажи в южната част на София, където са т.нар. нови квартали, в които, за съжаление, почти няма подходящи общински терени за строителство, а има много млади семейства“, каза пред „24 часа“ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Паралелно с това се водят разговори и за различни форми, по които Столичната община да ползва помещенията, изградени вече от предприемачите, като разкрие в техните сгради филиали към най-близките общински детски градини. Става въпрос за помещения, предвидени първоначално за търговски обекти, които са останали незаети било защото сградата се намира на неподходящо за магазин място, било по друга причина.

„Тези инвеститори, които предложат да изградят детска градина на първите етажи на свои сгради, естествено, ще получават бързо административно обслужване. За мен включването на отговорния бизнес в строителството на детски градини е един от начините за осигуряване на нови места за децата на София. Добрата новина е, че това наше предложение среща разбирането на онези предприемачи, които искат да участват в създаването на по-добра градска среда. В същото време по този начин гарантираме и много по-бързо темпо на строителство с обединени усилия на общината и бизнеса“, подчерта столичният кмет.

Иначе в момента в София се строят 16 сгради на детски градини. До края на годината ще се разкрият още 1080 нови места и ще започне строителството на още 25 сгради.

След първото класиране в столицата през май стана ясно, че над 10 000 деца са останали извън детските градини въпреки увеличения брой на местата в последните години. През 2007 г. детските градини и ясли в столицата са посещавани от 34 000 деца, а сега те са с 10 000 повече, или общо 44 000. Затова общината ще разчита на предприемачите, за да може още по-бързо да осигури нужните места. Иначе Фандъкова настоя и за промяна в механизма за компенсация на родителите, чиито деца са останали извън детските градини. Целта е повече семейства да получават финансова компенсация от държавата, която е около 300 лв. на месец. Тя настоява право на компенсация да имат и родители, на чиито деца е предложено място в детска градина в съседен район, но те не са го записали там. За да се случи това обаче, трябва да се промени наредба на министерството на образованието.

Поради големия мащаб на София и районното деление предлагането на свободно място в съседен район често е прекалено отдалечено от местоживеенето на детето и не представлява приемлива възможност, посочва в мотивите си Фандъкова.

Тя предлага и да се разширят професиите на лицата, които отглеждат и обучават децата, при които се плаща компенсация. По действащите критерии средства се предоставят само ако родителят има договор за обучение с лице, което отговаря на изискванията за длъжността учител в детска градина или в подготвителна група. Идеята на общината е към това изискване да се добавят и други педагогически специалисти, като например педагогически съветник, логопед, психолог, както и студенти в педагогическите специалности.

Предлага се и значително облекчаване на административната тежест за родителите при кандидатстване - да се подава само едно заявление с приложени необходими документи, без приемно-предавателни протоколи за извършеното обучение. Министерството на образованието да даде срок, в който дирекциите „Социално подпомагане“ да изплащат средствата на родителите, е другата идея на Фандъкова.

 

Технически проблеми при класирането в 1. клас

Родители не получили имейли навреме, деца, неприети в специализирани паралелки, извадени и от общото класиране.
Технически проблеми възникнаха и с електронната система на Столичната община за класиране и записване на първокласниците. В петък за първи път първолаците бяха класирани електронно, като 10 069 деца бяха разпределени по желаните от тях паралелки и училища, но 460 останаха извън класирането. За тях обаче също има места в първи клас, защото според системата незаети останаха 1704.

Част от родителите обаче не са били уведомени за класирането на децата си с електронно писмо, стана ясно в събота.

„Нямаше нито получено някакво съобщение през системата, нито известие през имейл", разказа пред Би Ти Ви Даниела Николова, майка на първолак.

Наистина има забавяне при изпращането на имейли, признаха от Столичната община. Всички резултати обаче са качени онлайн и родителите могат да видят в системата къде е класирано тяхното дете, добавиха оттам.

Проблеми има и с класирането на деца, които са се явили на изпит за специализирана паралелка, но не са били приети в нея. Те също били извадени от електронното класиране,твърди Би Ти Ви. За проблема сигнализира Десислав Тепавичаров, родител на дете, кандидатствало с изпит за прием в 144-о училище. „Излезе първото класиране в това училище, ние не фигурираме. Няма ни и в системата. Детето ми е дискриминирано“, твърди той.

Други пък са записани в училището и премахнати от системата, въпреки че учебното заведение е назад в желанията им.

От общината уточниха, че в профилирани паралелки директорите организират приема на първокласници.

„Ангажимент на директора е да обясни, че ще извърши класиране преди общото и ще подаде списък на класираните деца към Столичната община. Системата за прием отчита децата от този списък като успешно класирани и няма право да ги класира на друго място", посочват от общината.

От ръководството на 144-о училище отказаха коментар. (24 часа)