Назад

След решение на премиера Бойко Борисов:Отварят парковете за еднопосочни разходки

27.04.2020 г., стр. 2

Децата трябва да са задължително с родителите си

Прави се план и за планините край градовете

Парковете отварят за разходки от днес но при строги правила и еднопосочно движение. Това стана след настояване на премиера Бойко Борисов.

„Този риск е разумен, ако се движим в тези граници, ако се спазва дисциплината няма да претоварим болниците. Ако не се спазват, ще бъдат спрени, както пазарите - за един ден ги спряхме", заяви Борисов. „Моля, гражданското общество за дисциплина, ред, за да не се налага затваряне на парковете", посочи още премиерът. Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова Борисов направи оглед на маршрутите, по които ще стават възможни разходките в Южния парк. Борисов уточни, че по подобна схема ще се отворят за посещения и планините.

Общо 10 от големите паркове на София ще бъдат разрешени за деца с родителите им, бременни жени, единично спортуващи и собственици на домашни кучета, каза Фандъкова. Родителите с деца и бременните жени могат да използват парковете между 9,30 и 18,30 ч., а единично спортуващи и собственици на кучета - до 9,30 и след 18,30 ч. Важно е да се знае, че децата могат да са в парка само с родителите си. Задължително е спазването на дистанция от минимум 2,5 метра и носенето на предпазни маски. Забранено е събирането на деца и възрастни от различни семейства, както и използването на пейките, люлките и пързалките.

Сядането на тревата и правенето на пикник е също забранено, както и употребата на алкохол, съобщиха от Столична община. Фандъкова посочи, че препоръчителното време за разходка на едно семейство е да бъде не повече от 2 часа. „Няма да се проверява и точната възраст на децата, но максималната е видима възраст 12 години", каза кметът на София.