Назад

След обяснения от шефа на IV градска Фандъкова решава за оставката му

03.11.2020 г., с. 4

 

След обяснения от шефа на IV градска Фандъкова решава за оставката му

Поиска от общинските болници алгоритъм за прием на заразени

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Шефът на Четвърта градска болница д-р Аркадий Иванов в София трябва да представи днес писмените си обяснения пред столичния кмет Йорданка Фандъкова за случая, при който пациент с коронавирус се наложи да чака с часове, докато бъде приет за лечение.

„Той прави проверка по минути на случилото се. Пациентът е трябвало да бъде приет без разсъждения, защото е ясно, че е болен от коронавирус, изпратен е с решение на координационния център и на спешния медик. Важно е да се види каква е причината за това забавяне. В тази ситуация - без да знаем точните причини и всичко, което се е случило, за да можем да ги коригираме и това да не се повтаря, оставката няма да реши проблема. Затова ще изчакам да приключат проверките. Сега всеки лекар, всяка медицинска сестра, всеки санитар са изключително важни за системата. Нуждаем се от всеки един от тях. А те се нуждаят от много ясни правила и протоколи, за да не се допуска подобно нещо", заяви Фандъкова. Междувременно в социалните мрежи вече има петиция в защита на д-р Иванов с над 400 подписа.

Тя отново напомни, че общинските болници бяха сред първите, започнали да лекуват пациенти с коронавирус.

„До края на деня (понеделник - б.а.) очаквам да получа от директорите на всички общински болници алгоритмите и протоколите за прием на пациенти", добави Фандъкова.

Предстои СОС да одобри покупка на 3 преносими рентгена. „Общинските болници получават всичко, което поискат, така че трябва да отговарят на нуждите на хората", отсече Фандъкова.

Броят на хоспитализираните и на пациентите на интензивно лечение в столицата продължава да расте - 652-ма са в болница, или със 107 повече спрямо данните от неделя.

Според Фандъкова засега няма да се налагат нови мерки, но контролът над сегашните трябвало да е строг.

„Нека да носим маски, да спазваме дистанция и мерките, защото това ще помогне на лекарите да помагат на нас", апелира Фандъкова.