Назад

Ресторантьори искат проверки на частни партита

23.11.2020 г., с. 7

 

СЛЕД КАТО СТОЛИЧНИ ЗАВЕДЕНИЯ БЯХА СПИПАНИ, ЧЕ РАБОТЯТ СЛЕД ВЕЧЕРНИЯ ЧАС


Ресторантьори искат проверки на частни партита
 

Масови хайки за маски в градския транспорт, двама арестувани в метрото
 

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настояват за най-строги санкции на установените нарушители на противоепидемичните мерки от страна на бранша, се посочва в позицията на организациите, изпратена до медиите.

„Изразяваме нашата подкрепа за действията на МВР и РЗИ при извършените от тях проверки на нощни заведения и се разграничаваме от извършителите на нарушения. Подобно поведение е проява на безотговорност по време на криза и застрашава живота и здравето на хората", се казва още в позицията. От БАЗ и СЗБ настояват и да започнат масови

ПРОВЕРКИ НА ПАРТИТАТА ОРГАНИЗИРАНИ В ЧАСТНИ ПОМЕЩЕНИЯ,

на които не се спазват никакви мерки.

„За пореден път призоваваме за спазване на всички правила, за да излезем възможно най-бързо от кризата с COVID-19", посочват от двете организации. Позицията идва ден след като МВР хвана в нарушение на вечерния час и дрога посред нощ няколко столични заведения. Установени са множество нарушения на работното време в заведения на територията на столицата, съобщиха от СДВР. Съвместни екипи от служители на столичната полиция и на РЗИ в София осъществиха проверки за спазване на противоепидемичните мерки на територията на столицата снощи след 23.30 часа.

При проверка на заведение край езерото Ариана персоналът първоначално не допуснал проверяващите и клиентите, над 200 души, останали вътре при затворени врати. След като на една от тях й прилошало, екипът извършил проверка в обекта. Снети са обяснения от клиенти, жената е откарана в болница. Управителят на обекта не е представил изисканите документи. Служителите на РЗИ са съставили акт, отправено е предупреждение по Закона за МВР. В работен режим е бил и обект на ул. „Христо Белчев" с над 100 клиенти. И там

ПЕРСОНАЛЪТ ЧАСОВЕ НАРЕД Е ОТКАЗВАЛ ДА ДОПУСНЕ ПРОВЕРЯВАЩИТЕ

и гостите на заведението са държани, без да могат да напуснат. Съставен е акт от РЗИ. Управителят е призован да даде обяснения, снети са обяснения от клиенти, съставени са протоколи за предупреждение на персонала.

При проверка в друг обект на същата улица са установени хора от персонала след края на работното време. Съставени са констативен протокол и предупреждения. На ул. "Врабча" в частен клуб след 23.30 часа са установени множество посетители. При проверката в заведението са намерени различни наркотични вещества. Четирима са били задържани и са образувани досъдебни производства. В друго заведение на същата улица при извършената проверка е установено, че обектът работи след 23.30 часа и отново има струпани множество посетители. Съвместните екипи продължават засилените проверки за стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Междувременно полиция и контрольори

ПРОДЪЛЖАВАТ И С ХАЙКИТЕ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В СОФИЯ

дали пътниците спазват заповедта да носят предпазни маски. В събота дори се стигна до арест на мъж и жена в столичното метро заради неспазване на мерките за борба с коронавируса. Двамата са били без маски, не пожелали и да покажат документ за самоличност. Клип със задържането бе разпространен в социалните мрежи. От МВР съобщиха, че служител на „Метрополитен" им направил забележка. Те се държали агресивно и затова бил повикан екип на полицията. Двамата нарушители обаче продължили да се държат агресивно. Били отведени в полицията, съставени са им актове и са освободени. В неделя стана ясно, че арестуваният в столичното метро е бившият зам.-кмет на Пловдив Александър Долев. Информацията потвърдиха пред 24plovdiv. bg негови бивши съпартийци. В събота той бе поставен на колене и закопчан с белезници от трима полицаи, тъй като се возел без маска на подземната железница.