Назад

Сензори заменят бутоните на светофарите


31.03.2021 г., с. 5

 

В СОФИЯ:

Камери пазят само 40% от подлезите

Най-много видеоочи при този на Централна гара

Сензори заменят бутоните на светофарите

 

МАРИЯ НИНОВА

Само около 40% от пешеходните подлези в София са опасани с 197 камери.

Общият им брой е 86, а видеоочи има в 35 от тях.

Това става ясно от отговор на кмета на София Йорданка Фандъкова на питане на общински съветник. Най-много подлези с видеонаблюдение има по Ботевградско шосе, след това на Цариградско и бул. „България,,. Подлезът при Централна гара пък е под най-строгия видеоконтрол. Там са монтирани 14 камери. Относно колко от подлезите за пригодени за преминаване на хора с увреждания Фандъкова не дава точен отговор а казва: „Голяма част от пешеходни подлези на територията на Столична община са пригодени за преминаване на хора с намалена подвижност, в това число на хората с увреждания, както и бебешки и други колички. Столична община предприема действия за осигуряване на по-достъпна градска среда в столицата като такава се изгражда в подлезите, в които има техническа възможност за изграждане на такива съоръжения.

Такива действия бяха предприети и по отношение на всички подлези, които водят към първите построени метростанции, като на всяка от тях е осигурен поне един вход с осигурена достъпност,,. От търговските обекти в подлезите общината прибира месечно над 16 хиляди лева. През февруари Столичният общински съвет реши 770 хил. лв. да бъдат вложени в основен ремонт на подлеза при Румънското посолство.

Общинарите отбелязаха, че това е един от силно натоварени подлези в града. Той не е ремонтиран основно, а през годините са правени само частични дейности за поддръжка на експлоатационното му състояние.

Констатирано е, че над окачения таван при изхода към квартал „Яворов” има обрушване на бетоновото покритие и корозия на армировката на покривната плоча.

Междувременно стана ясно, че сензори ще заменят бутоните по светофарите в София. Първите 20 сензорни бутона вече функционират на кръстовищата бул. „Константин Величков,, и ул. „Пиротска”, бул. „Константин Величков,, и бул. „Възкресение,, и на бул. „Шипченски проход,, и ул. „Иван Димитров-Куклата", съобщиха от Столичната община.

От началото на пандемичната обстановка, по заявка на кметството беше разработен алтернативен тип бутон за пешеходци. Той използва сензор за засичане на заявката на пешеходците, като по този начин не се изисква физически контакт между бутона и пешеходеца, което е едновременно хигиенично и надеждно решение в ситуацията на COVID-19 пандемия.

Сензорът отчита движението, когато пешеходецът приближи ръката си на около 1 - 2 сантиметра от корпуса му.

Бутонът е изцяло българска разработка, целта е да се елиминира физическият контакт с копчето и същевременно се запазят всички негови функционалности, като обратен сигнал за приета заявка, звук за незрящи пешеходци и др.

Столична община ще започне поетапно подменяне на бутоните за пешеходно преминаване, като в момента се изработват още 200 броя сензорни бутони.