Назад

Сензор пуска зеленото на светофара на кръстовищата в София


01.04.2021 г., с.
4

 

На кръстовищата в София

Сензор пуска зеленото на светофара

Задействаме бутона, като доближим ръка, без да го натискаме

 

Пешеходците в столицата вече могат да си пуснат зелена светлина на светофара само като доближат длан до бутона, без да го натискат.

Това става чрез специален сензор, който засича заявката на пешеходеца без физически контакт, което е едновременно хигиенично и надеждно решение в ситуацията на пандемия от COVID-19, посочват от Столична община.

Към момента са монтирани 20 антиковид бутона на светофарите на няколко кръстовища на бул. „Константин Величков“, както и на „Шипченски проход“. Поръчани са общо 200 такива, които ще бъдат поставени поетапно и на други места в столицата.

Разработка

„В началото на пандемичната обстановка започнахме да обсъждаме възможностите, при които да намалим контакта на гражданите с бутоните или с всякаква друга външна повърхност, която по някакъв начин може да пренася зараза или вирус. Възложих на колегите в дирекция за управление и анализ на трафика да търсим решение за бутони, които са безконтактни, за да може да намалим евентуално риска от заразяване на хората“, обясни заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев пред Нова телевизия. Той припомни, че в един период на пандемията бутоните бяха изобщо изключени и светофарите работиха изцяло на автоматичен режим, за да се предотврати заразяване на хората.

Механизъм

Ако не бъде активиран безконтактният бутон, зеленото човече за пешеходците няма да светне. Това означава, че няма пешеходци и автомобилите ще успеят да се изнесат по-бързо. По този начин намаляваме вредните емисии, шума, трафика, задръстванията и т.н., посочи Кристиан Кръстев.