Назад

Само за уикенда спират Третия лъч на метрото


08.04.2021 г. , с. 4

 

Само за уикенда

Пак спират третия лъч на метрото

 

На 10 и 11 април отново ще бъде затворена за пътници третата метролиния в София.

Причината е, че в реални условия ще се извършат софтуерни инсталации, настройки и тестови изпитания на общите системи за управление и безопасност на действащия участък и новото трасе от станция „Овча купел" до "Горна баня", което предстои да бъде въведено в експлоатация.

Заради временното спиране на участъка между станциите "Красно село" и "Хаджи Димитър" е осигурен заместващ автобусен транспорт, съобщиха от Столичната община. Затварянето на участъка за граждани е в съответствие с практиката при разширението на автоматизирани системи за управление в метрополитените и по изричното изискване на фирмата изпълнител „Сименс", уточниха от общината.

Общият софтуер на системите за управление и безопасност на двата участъка от третата метролиния е разработен и тестван в Германия. Ще бъдат тествани и необходими функции за общото трасе, като автоматичен вход и изход от депото в посока "Овча купел", което не може да стане в нормален експлоатационен режим

на работа на действащия участък. Резултатите от тестовете ще послужат за сертифициране на системите за безопасно управление на движението по  цялата трета линия, казват  още от общината.