Назад

С трите лъча се намаляват вредните емисии с 90 тона за година

11.12.2020 г., с. 9

 

Метрото намали трафика с 25 процента

Моята лична цел е да не допусна строителството на линиите да спре”, заяви Йорданка Фандъкова

Подпорната стена на Владая е готова

 

Основните ползи от трите лъча на столичното метро са спестено време за пътуване на гражданите, редукция на трафика с 25 процента и намаляване на вредните емисии с 90 000 тона годишно. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на видеоконференцията “Европейска година на железопътния транспорт - очаквания, приоритети и предизвикателства”. Форумът е организиран от евродепутата Андрей Новаков, а поводът е, че 2021-а е година на жп транспорта.

“Моята лична цел е, както и досега, да не допусна строителството на метрото на София да спре”, заяви още столичният кмет.

Фандъкова отбеляза, че железопътният транспорт има ключова роля за развитието на градовете и регионите, защото осигурява бързо придвижване на голям брой хора, с което подпомага икономическото развитие на районите, през които преминава, и променя средата на живот на хората. “Днес, когато климатичните промени и чистотата на въздуха са новото предизвикателство пред европейските градове, хората, ангажирани с намиране на решения на национално и местно ниво, разглеждат железопътния транспорт като възможност за по-малко вредни емисии и по-чиста околна среда, каза още Фандъкова.

Столичният кмет направи междувременно и инспекция на подпорната стена за укрепване на ската на пътя между Владая и Мърчаево. Свличането на земна маса криеше риск за пътя, който свързва двете села и по който се движи включително общественият транспорт. Строителството на стената е изпълнено и в момента се извършват довършителни работи, които се очаква да приключат в края на следващата седмица.