Назад

Ремонтират театър „София“ и културния институт „Средец“


09.06.2021 г., с. 17

 

Ремонтират театър „София“ и културния институт „Средец“

 

Театър „София“ и културният институт „Средец“ ще бъдат ремонтирани. Общинарите от СОС решиха да бъде взет заем в размер на 1 425 000 лв. от фонда за градско развитие, с който да се финансира обновяването на двете общински институции.

Сградата на театър „София“ е от 1970 г. В проекта се предвижда цялостното й обновяване, което включва и топлоизолация, както и оптимизиране на архитектурното разпределение. Ще бъде осигурена достъпна среда за хора с увреждания. Ще се изградят ново монолитно стълбище и площадка, заместващи съществуващото метално стълбище, както и ново входно стълбище и плоча при камерната сцена. Предвижда се и товарна рампа с подемна платформа към сценичните джобове, с която ще се улесни пренасянето на обемисти декори и реквизит. За подобряване акустиката на залата ще има специализиран нискочестотен шлицов погълтител по цялата задна спрямо публиката стена. Други мерки в това отношение са подмяната на подовата настилка - мокет, с линолеум с еластична подложка, окачен акустичен таван и специални облицовки за камерната зала.

За ОКИ „Средец“ - сграда от 1974 г., се предвижда основен ремонт/реконструкция, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания, прилагане на мерки за енергийна ефективност (топлоизолация на фасадни стени, еркери и покриви), облагородяване на прилежащите площи, както и обособяване на паркинг с конфолиран достъп. Планира се и закупуване на съвременно високотехнологично оборудване.