Назад

Ремонт на Княжевския лифт предлага „Витоша ски" АД

20.02.2020 г., стр. 4

Планът на природния парк противоречи на два закона

За съжаление няма как това да стане законно, съобщават от дружеството, собственик на съоръженията

Предложение за реконструкция на Княжвеския лифт е внесло в Столичната община „Витоша ски" АД. От фирмата, която е собственик на въжените съоръжения в планината припомнят, че още преди няколко седмици са заявили намерението си да ремонтират лифтовете в границите на защитената територия Природен парк „Витоша".

От дружеството изрично посочват, че идеите им няма как да бъдат осъществени по законен начин.

„Нашият анализ показва, че Законът за горите и действащият План за управление на ПП „Витоша" правят невъзможно всичко да се случи законно. Въпреки това обаче, определени специалисти твърдят, че това е възможно и дават примери за подменено съоръжение в зона, която обаче не е природен парк (Боровец - б. а.). Преди 3 седмици ние официално поканихме тези специалисти да ни консултират как според тях това може да се реализира, но до този момент никой не откликна", съобщават от фирмата-собственик.

Както „Труд" е писал, остарелият, но действащ План за управление на парка, противоречи на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за горите. Текстове от двата нормативни акта позволяват това, което планът забранява. Заради това ремонтът на лифтовете и изграждането на нови няма как да бъде направено. Това спира инвестиционното намерение на „Витоша ски" за модернизиране на съоръженията, което е публично достъпно от 10 години.

В средата на февруари от дружеството поканиха за консултант по модернизацията бившия директор на парка и настоящ столичен общинар от „Демократична България" Тома Белев. Именно при неговото управление на Витоша е приет Планът за управление с всички противоречия в него. Белев твърди, че документът позволява ремонт на въжените съоръжения. Видно от съобщението на „Витоша ски", Белев все още не е казал как може да се избегне противоречието между плана, ЗУТ и Закона за горите.