Назад

Изграждат кръгово в "Студентски град" и велоалея по „Симеоновско шосе”


14.04.2021 г., с. 6

 

РЕКОНСТРУКЦИЯТА СЕ НАЛАГА ЗАРАДИ НАТОВАРЕНИЯ ТРАФИК И МНОГОТО ПТП-А

Изграждат кръгово в "Студентски град" и велоалея по „Симеоновско шосе”

 

МАРИЯ НИНОВА

Ново кръгово кръстовище в Студентски град и велоалея по „Симеоновско шосе“ ще се изграждат в София, става ясно от обществена поръчка на Столичната община. Кръговото ще бъде на бул. „Св. Климент Охридски“ и бул. „Андрей Ляпчев“ и ще струва 800 хил. лв. „Кръстовището между булевардите е основната пътна връзка между жк Студентски град и жк „Младост“. Движението е интензивно и това създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия и води до чести задръствания. С оглед създаването на безопасни условия за движение е предвидено да се извърши промяна на съществуващата организация на движение на пътното кръстовище между двата булеварда чрез оформяне на кръстовище с кръгово движение, осъществяващо всички съществуващи посоки на движение“, посочват от кметството.

По бул. „Симеоновско шосе“ се предвижда изграждане на велоалея и тротоари за 1,8 млн. лв. Става въпрос за участъка от бул. „Копенхаген“ до „Софийски околовръстен път“. Начало на обекта е при кръстовището с бул. “Копенхаген“, като преминаването на велосипедното движение се предвижда да се осъществи споделено с пешеходците. „От кръстовището с бул. “Копенхаген“ до ул. “Инж. Г. Белов“ ситуационно велоалеята е по регулационната линия с цел максимално доближаване до крайния етап на разширение на ул. “Самоковско шосе“ и максимално запазване на съществуващата дървесна растителност. При кръстовището с ул. “Инж. Г. Белов“ се предвижда уширение на съществуващата настилка, като шлюз към съществуващата спирка, която се измества спрямо новото положение. Съществуващото кръстовище е тясно и с малки бордюрни криви, които затрудняват включването към ул. “Самоковско шосе“ от ул. “Инж. Г. Белов“. На местата на пешеходните пресичания в кръстовищата е предвидено понижение на бордюрите“, се казва в поръчката.

С други 1,2 млн. лв. София предвижда разширение на ул. „Димитър Пешев“ в участъка между ул. „Обиколна“ и бул.„Цариградско шосе“ с прилежаща инфраструктура, велотрасе и пешеходни тротоари. Съществуващата улица “Димитър Пешев“ е изключително натоварена по отношение на транспортния трафик. Тя е връзка на източните квартали на града с бул. “Цариградско шосе“ по посока център или Пловдив. Улицата е пряка връзка с кв. Горубляне. Разширяването на габарита на съществуващата улица ще доведе до нормализиране на движението в района“, се мотивират от общината.