Назад

Пускат в парка след Великден, МВР ще пази за нарушители

09.04.2020 г., стр. 2-3

След Великден се очаква разхлабване на мерките за социална изолация заради коронавируса у нас, като една от възможностите е да се разрешат разходките в паркове и природни зони. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов.

Той обясни, че с Националния оперативен щаб се обмисля въвеждането на часови зони за посещението на парковете и планините, както това в момента се случва по магазините,които сутрин са отворени приоритетно за възрастните хора.

„Търсим как отново да позволим посещението на парковете и качването в планината, но не искаме да се стигне до масовото струпване. Чудим се как да го направим, дали по часове", заяви министър-председателят.

До края на великденските празници не бива да се правят промени в режима, но обмисляме и сме готови с организация за постепенно облекчаване на достъпа до паркове и планини след това. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с идеята на премиера Бойко Борисов за облекчаване на режима на посещения в паркове и градини.

Фандъкова обясни, че темата е обсъждана с Борисов и шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„За малките деца е полезно да са навън известно време и някак си и за родителите е облекчение. Отново ще кажа, за това говорим след великденските празници", изтъкна Фандъкова. „Разговарях и с директора на Столичната дирекция на вътрешните работи по този въпрос. Увери ме, че полицията ще има ресурс да контролира процеса, както го започнем. На този етап моля всички, нека да имаме още малко търпение", призова Фандъкова и допълни, че софиянци се справят добре с мерките, за което им благодари.

Борисов обяви и че в сряда ще се срещне със Светия синод относно предстоящите празници и коментира, че се надява Цветница и Великден да не станат повод за масово заразяване и призова хората за самодисциплина.

„Нека ме намразят и да не искат да ме виждат, но да останем дисциплинирани. Разчитаме на самосъзнанието на хората", призова премиерът. Кметът Фандъкова също апелира и на празниците да покажем отговорност.

„Изпратила съм писмо до Българската православна църква. Те имаха своето решение. Обърнаха се и те и апелираха повечето хора да останат вкъщи по тези празници. Имам изискването да бъдат спазвани всички правила и във и около църквите. Ние ще помогнем с измиване на всички територии около църквите", обясни градоначалникът.