Назад

Пускат третия лъч следващата сряда

21.08.2020 г., с. 6

 

Пускат третия лъч следващата сряда

Метрото с прегради за безопасност

Прегради за безопасност на пероните и диги срещу наводнения на входовете ще има по част от станциите на Софийското метро.
 

Третият метродиаметър ще бъде официално пуснат следващата сряда, 26 август. Всички станции от него ще разполагат със стъклени прегради на перона, които ще се отварят само когато влакът спре на станцията, за да могат да влязат пътниците през вратите. По този начин се предотвратяват инциденти с паднали на релсите хора, както и опити за самоубийство чрез хвърляне пред влака, каквито случаи имаше през годините. Подобни съоръжения ще има и по част от станциите от първия метродиаметър като тази на стадион „Васил Левски".

На входовете на няколко станции като тази при НДК пък се изграждат прегради срещу дъждове. Целта е за предотвратяване на наводнения при по-сериозни порои, каквито случаи имаше тази година, както и през 2018 г. Всички входове на метрото са снабдени с линейни отводнители.

В последните години обаче се случват катаклизми, обясни Ангел Джоргов от „Метрополитен". По думите му дигите ще бъдат изградени само на 5-6 места, където е имало проблем. Първата отсечка от 8 км с осем станции от третия метродиаметър, която ще бъде пусната в сряда, ще свързва кварталите „Хаджи Димитър" и „Красно село". Връзка с първата линия на метрото ще се прави при "Орлов мост", а с втората на НДК. До края на годината трябва да бъде пуснат следващият участък от „Красно село" до "Околовръстното" при „Овча купел" и „Горна баня". Догодина пък започва изграждането на следващите два етапа от „Хаджи Димитър" към кв. „Левски Г" под бул. „Владимир Вазов", както и разклонението към „Слатина".