Назад

Приемат в градина и без да си от квартала – пускат още 2000 нови места наесен

24.06.2020 г., с. 7

 

ПУСКАТ ОЩЕ 2000 НОВИ МЕСТА НАЕСЕН

Приемат в градина и без да си от квартала

Уседналостта няма да е по район, а само по град

 

Приемът в детските градини и училищата в София може да става на база уседналост по град, а не по район, както е сега.

Това заяви заместник-кметът по образование в Столичната община Тодор Чобанов, който заедно с кмета Йорданка Фандъкова провери ремонта на 124 детска градина в „Красно село". „Каква ще бъде уседналостта, е и политическо решение. Законът я третира не през призмата кой колко дълго е живял в града, а законът казва, че интересът на детето е да посещава детско заведение или училище най-близо до постоянното му жилище, т.е. за администрацията това е подходът към уседналостта. СОС е политически орган, той може да вземе друго решение, което да допълни или промени философията на закона", заяви Чобанов. По думите му около 2000 места се очаква да бъдат обявени за прием в детските градини наесен.

"Монтесори"

18  са  етернитовите сгради на детски градини в София. 10 от тях вече изцяло са съборени и са построени наново, каза пък кметът Йорданка Фандъкова. "Очаква се наесен освен групите, разпръснати по други градини заради строителството, да има прием и за една първа детска градинска група. Ще бъдат обявени нови 25 места за прием през август заедно с две групи, които ще се обучават по Програма „Монтесори", обяви кметицата. Обсъжда се и преместването на социални дейности в района в друга сграда, за да може там да се отворят нови места за детска градина.

Ремонти

От Столичната община готвят програма за ремонт на училища и детски градини. 2,5 млн. лева ще бъдат отпуснати от приватизационния фонд на общината, но заради обжалване на процедурата за избор на управителни органи в момента няма такъв действащ фонд. „Затова днес ще изпратим писма до всички 12 районни кметове, на които да им кажем да си провеждат процедурите за ремонтни дейности. Когато има такъв орган, тогава ще се гласуват и тези средства, които са налични", каза още Фандъкова. Терен от капитала на „Софийски имоти" ще бъде изваден за нова детска градина в „Горубляне".