Назад

Плащаме за зелена зона и в събота

13.11.2020 г., с. 9

 

Промяната влиза в сила от 4 януари 2021 г.

Плащаме за зелена зона и в събота

Разширява се и обхвата с 1000 нови места в кв. „Яворов“ и край пазара „Иван Вазов“

 

Зелената зона в София ще работи и в събота от януари 2021 г. Това реши Столичният общински съвет като прие промени в Наредбата за организация на движението в града. Така през почивния ден зелената зона ще работи от 10 до 18 часа, а промените влизат в сила от 4 януари догодина.

Освен работното време зелената зона ще разшири и обхвата си с над 1000 нови места. Те ше бъдат обособени в горната част на квартал „Яворов“ и в зоната около пазара „Иван Вазов“.

В „Иван Вазов“ платено паркиране ще се разшири с 880 места на територията, оградена от ул. „Бяла черква“ и булевардите „П. Ю. Тодоров“, „България“ и „П. Каравелов“. Други 210 места места пък ще бъдат разкрити в „Яворов“. Те ще се намират в карето между булевардите „Цариградско шосе“, „М. Еминеску“, „Шипченски проход“ и ул. „Акад. Людмил Стоянов“. С промените в наредбата се въвежда и изцяло винетен стикер за зоните за платено паркиране. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални. За шофьорите, чийто автомобили нямат годишен технически прегледат ще се отказва винетен стикер.

Въвеждат се и ограничения за броя на автомобили, които може да се регистрират в зоните от едно домакинство. Досега имаше възможност за винетки за три автомобила, сега се ограничават домакинствата до две коли.

Облекчения има за хората с увреждания, ползващи инвалидните места за паркиране. Отпада задължително ходене по комисии, както и няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

Според вносителите на доклада всички тези промени ще доведат до подобряване на мобилността в града.

Първоначално в наредбата бе заложено синята зона да бъде разширена повече от двойно - от 5000 на 12 000, както и да работи в неделя, но беше отложена. „Отказахме се да от разширяването на синята зона, заради усложнената обстановка с коронавируса и не е момента да се натоварват хората с резки промени“, обясни един от вносителите на промените и зам.-председател на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков.