Назад

Проектантска грешка прати част от питомците на Столичния зоопарк в Бургас, Пазарджик и Плевен

04.03.2020 г., стр. 8

Скриха уж за 119 дни маймуните. Децата в София ги търсят вече цели 3 години

Сега има нов срок - лятото

Къде изчезнаха маймуните от Софийската зоологическа градина? Този въпрос задават три години родители и деца. За националния празник общината обяви вход свободен и в зоопарка днес беше пълно с хора.

Всъщност маймуните са прибрани и посетителите нямат достъп до тях вече от около 3 години. Причината е, че се правят нови клетки и се обновява целият сектор “Примати”.

Екип на "24 часа" провери днес как живеят маймуните в зоопарка и засне видео. Около старите маймунарници има паднали ламарини, вероятно съборени от вятъра. Около маймунарниците се виждат част от основите на бъдещите нови външни клетки на маймуните. От служебните помещения, в които са част от приматите, животните имат осигурен достъп да излизат във външни заграждения. Някои от тях бяха излезли навън вероятно заради хубавото време и дори се закачаха с екипа ни.

От табела в зоопарка става ясно, че разрешителното за строеж е издадено още през 2016 г. Изграждането на новите местообитания на маймуните според същата табела трябва да отнеме 119 дни.

Три години вече обаче маймуните чакат новия си дом. За толкова време строители вдигат жилищни кооперации, а София построи цяла нова трета линия на метрото.Скриха уж за 119 дни маймуните. Децата в София ги търсят вече цели 3 години.

През март 2019 г. “24 часа” попита ръководството на зоопарка защо се бави обновяването на сектор “Примати”. Тогава се оказа, че маймуните са станали жертва на проектантски пропуски и изграждането на новия сектор е спряло още през ноември 2018 г.

Инженерите не забелязали, че под бъдещия дом на приматите има подземия и колектор. Затова се наложило предвидените върху тях 10 колони да се преместят Уверенията тогава бяха, че работата ще бъде възстановена през април 2019 г. и до 5 месеца децата ще могат отново да се радват на любимците си.

“Животните са живи и здрави”, уверява директорът на Софийския зоопарк Добромир Бориславов. Според него забавянето на проекта било по технически въпроси и се уточнявали детайли. Той не се ангажира със срок кога ще бъде възобновена работата, защото проектът се управлявал от Столичната община.

“Надяваме се да приключи по-скоро. Целият град го иска. Нормално е хората и децата да питат къде са маймуните. Всички искаме да ги видим отново”, заяви Бориславов.

“При изпълнение на строителството се установи наличие на подземни помещения под външните заграждения, които не бяха отразени в подземния кадастър. Това наложи конструктивно изменение на проекта. Новият проект беше одобрен със заповед на главния архитект на София през август 2019 г.

Обектът ще бъде завършен това лято”, увери зам.-кметът по екология на София Йоана Христова.

Тя обясни, че някои от приматите временно са изпратени в зоологическите градини в Бургас, Пазарджик и Плевен. Другата част от маймуните са в служебната част на Софийския зоопарк и можели да излизат навън в обособени дворни пространства, както и в двете сгради на маймунарниците, като там също е осигурени възможност да излизат.

Иначе новите клетки на маймуните струват 1,5 млн. лв. Бъдещият им дом ще е около 10 пъти по-голям.

Предвижда се да има зони за наблюдение, от които децата да гледат отблизо любимците си.

От доста време се работи и по мастър план за основен ремонт на целия зоопарк. Намеренията на Столичната община са да търси европейско финансиране, тъй като в момента се  правят реконструкции само на отделни части - например секторът на големите котки.