Назад

Прием за новата учебна година в София

09.06.2020 г., с. 4

 

Прием за новата учебна година в София

Един първолак кандидат в 8 училища

Има деца от първа група, класирани в две училища

Закъснели родители подават заявления за втория етап

 

Лилия Ангелова

Един първокласник кандидатства средно в 8-9 училища тази година, като родителите до последно избират къде да запишат детето. Това обясниха пред „Труд“ директори на училища по повод обявяваното на свободни места след първо класиране в София.

В много от желаните училища в столицата има свободни места и се приемат документи за второ класиране. Едно от тях е 18. СУ „Уилям Гладстон“, където още от първи клас има паралелки с водещи чужди езици корейски, китайски и японски.

„Имаме 48 свободни места в 7 паралелки. Проблемът се състои в избора на източните езици. На второ класиране със сигурност ще ни се запълнят местата. Тогава обичайно при нас приемаме и кандидати извън района -между 5 и 7 деца“, разказа пред „Труд“ директорът Величка Стойчева.

По думите й има особеност при приема онлайн тази година, която споделят и част от колегите й директори от район „Възраждане“, а именно, че кандидатстват по-голям брой ученици и след това се „разсейват“ в други училища, тъй като не са били класирани.

В 51. СУ „Елисавета Багряна“ много деца от втора и трета група ще останат некласирани, обясни по този повод директорът Асен Александров. „Имаме 10 свободни места, 3 от които със сигурност ще отидат за закъснели родители, чиито деца са от първа група. Изглежда, че по някакъв начин някои успяват да класират децата им да бъдат първа група в две училища. Вероятно подават постоянен и временен адрес“, обясни част от проблема той. От школото са подали молба за по-големи паралелки.