Назад

Пресъздават ранния Исус

22.04.2021 г., с. 9

Пресъздават ранния Исус

Деца рисуват първите икони

Уникалната изложба на Духовно може да се види в Общински културен институт Красно село

 

Елизабет Методиева

Деца нарисуваха копия на първите християнски изображения от Етиопия, намиращи се в Музея на иконата във Франкфурт на Майн.

Ранният Христос и още от другите творения на малчуганите са част от изложбата ,Да бъде светлина" на сдружение .Духовно огледало".

Техника

Над 50 икони вече могат да бъдат видени в Общински културен институт „Красно село", след като вчера изложбата  бе официално открита от г-жа Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, д-р Ивелина Кючукова - директор на културния институт, и Татяна Костадинова - председател на сдружение "Духовно огледало".

Експозицията е съставена от три модула. Икони и иконостас, изработени чрез техниката хартиена пластика.

Първите два модула са изработени от деца от Арт център „Видима", Севлиево, и ателие „Приказен свят", София. Третият модул са икони, изработени от царевична шума от ателието на сдружение”Духовно огледало” в с. Куртово Конаре по пластика с царевична шума.

Цел

Сдружение „Духовно огледало" съвместно с трите творчески школи имаха за цел с този проект децата да се запознаят с християнските ценности и добродетели, като ги пресъздадат в библейски образи и сцени с различни техники.

„Смело мога да кажа, че това е една от най-уникалните изложби, които сме представяли. Прекрасно е", заяви минути след официалното откриване на изложбата Татяна Костадинова.