Назад

Поставиха първата пасарелка на "Околовръстното" в София


15.03.2021 г., с. 15

 

Поставиха първата пасарелка на "Околовръстното" в София

 

Монтирана е първата от предвидените три пасарелки на реконструиращата се 6-километрова отсечка от Южната дъга на "Софийския околовръстен път" между връзката с автомагистрала „Тракия" и кв. „Младост".

Тя е в района на кръстовището за село Лозен и ще обслужва бъдещите спирки на градския транспорт. Това става ясно от съобщение на премиера Бойко Борисов в профила му в социалната мрежа. За повишаване безопасността на пешеходците проектът за реконструкция на участъка от Южната дъга предвижда изграждането на още две пасарелки.

Стоманеният пешеходен мост е с дължина 48 метра, широк е 4 м и е висок 5,5 м. Предвижда се и трите пасарелки да бъдат с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети. Те ще бъдат покрити и хидроизолирани, а металните им елементи ще бъдат поцинковани и прахово боядисани. Предвидени са асансьори, които ще осигурят достъп на майки с детски колички, възрастни хора, хора с увреждания и велосипедисти.

6-километровият участък от "Околовръстното" на София трябва да е готов до края на тази година. Строителите обаче работят много мобилизирано и се очаква обектът да завърши по-рано, пише още в профила на премиера в социалната мрежа. Предстои при подходящи метеорологични условия да започне полагането на последния износващ асфалтов пласт.