Назад

Подобряване на качеството на атмосферния въздух


24.02.2021 г., с. 9

 

С електрически машини чистят тротоари В София

Работят при ниски нива на шум, имат филтър за прахови частици

Подходящи са за тесни и труднодостъпни места

 

Първите електрически машини, с които ще се поддържат обществените пространства в София, бяха показани вчера от зам.-кметът Десислава Билева. С тях ще се чистят тротоари, като част от политиката на Столичната община за подобряване на качеството на въздуха.

„Това е една от трите почистващи машини, които Столична община купи пилотно тази година. Те са закупени като част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух, машините ще се използват от районните администрации с цел да подпомогнат дейностите за ограничаване на запрашаването и поддържката на чистотата в обществените пространства“, каза Билева и допълни, че ОП „Паркове и градини“ също са купили за поддръжката на алеите електрическа машина.

Почистващите машини са изцяло електрически, с ниски нива на шум и малки габарити, което ги прави подходящи за почистване на външни обществени зони, включително и на тесни и труднодостъпни места. Всяка от тях е оборудвана с контейнер за отпадъци с обем 240 л, филтър за прахови частици и може да работи 8 часа с едно зареждане.

Трите машини са предоставени за ползване на районите „Надежда“, „Възраждане“ и „Средец“. Районната администрация на „Красно село“ също е закупила подобна машина. Почистването на праха и миенето на улиците са част от мерките, които Столичната община изпълнява с цел подобряване състоянието на въздуха.

Десислава Билева припомни, че като мярка за подобряване качеството на въздуха Столичната община изпълнява и проект за подмяна на отоплителните тела на твърдо битово гориво с по-екологично. През тази година ще продължи и облагородяването на градски пространства, определени като „кални точки“.